10 лют. 2021 13:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

211

0

У Вінниці відкрили центр соціально-психологічної допомоги людям, постраждалим від домашнього насильства

У Вінниці відкрили центр соціально-психологічної допомоги людям, постраждалим від домашнього насильства

Для денного центру передали приміщення площею понад 100 квадратних метрів, а для облаштування «кризових кімнат» – 2 квартири.


У Вінниці відкрили центр соціально-психологічної допомоги людям, постраждалим від домашнього насильства

У Вінниці запрацював денний центр соціально-психологічної допомоги громадянам, які постраждали від домашнього насильства, та кризові кімнати. Для денного центру передали приміщення площею понад 100 квадратних метрів, а для облаштування кризових кімнат – 2 квартири. В таких кімнатах жінки з дітьми, які постраждали від домашнього насильства, зможуть перебувати до 10 днів.

Про це інформують на сайті Вінницької міської ради.

Як зазначають в повідомленні, у 2020 році Вінниця стала переможцем конкурсу «Міста, вільні від домашнього насильства» від представництва фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. В рамках проекту у місті розпочав функціонувати денний центр соціально-психологічної допомоги. Виконавчі органи міської ради передали приміщення площею 109 м. кв. для функціонування денного центру та 2 квартири для кризових кімнат.

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні взяв на себе зобов’язання забезпечення технічним оснащенням дані об’єкти. Також фонд провів навчання спеціалістів, організує інформаційну кампанію з протидії домашнього насильства та подальшу підтримку спеціалізованих служб.

На сьогодні у приміщенні закладу зробили ремонт, закупили необхідне обладнання та техніку. На базі центру працюватимуть кризові кімнати, де жінки разом із дітьми можуть перебувати не більше 10 діб.

В міській раді зазначають: це дасть можливість постраждалим, які зіткнулися з проблемою насильства, у денний час отримати психологічну підтримку, юридичні консультації, систему інтегрованих соціальних послуг, спрямованих на розвиток навичок безконфліктних сімейних комунікацій, розкриття внутрішнього потенціалу особистості. Також у центрі проводитимуть корекційну програму для жінок та дівчат, які постраждали від насильства, групи підтримки, тренінги та навчальні програми з метою якнайшвидшого подолання наслідків насильства.

«Найбільша проблема – це коли жінка, часто разом із дитиною, тікає від кривдника, опиняється просто на вулиці. Для цього створено кризові кімнати, які мають стати тимчасовим прихистком для постраждалих від насильства. Вони працюватимуть як тимчасовий притулок, де постраждалі жінки разом з дітьми зможуть перебувати до 10 діб та отримати психологічну та юридичну допомогу, харчування і засоби особистої гігієни», – розповіла директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

В міськраді повідомлять: вінничани, які потребують допомоги, можуть звернутися до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. Контакти: м. Вінниця, вул. Соборна, 50; телефони: (0432)67-04-60; 093-900-15-60; 098-900-15-60.

У Вінниці відкрили центр соціально-психологічної допомоги людям, постраждалим від домашнього насильства

У Вінниці відкрили центр соціально-психологічної допомоги людям, постраждалим від домашнього насильства - фото 2

У Вінниці відкрили центр соціально-психологічної допомоги людям, постраждалим від домашнього насильства - фото 3

Довідка:

За даними фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні, 22% жінок в Україні у віці 14 – 49 років зазнають фізичного та сексуального насильства. Слід зауважити, що майже 90% від усіх звернень щодо домашнього насильства надходять від жінок, а понад 60% постраждалих від насильства взагалі не повідомляють про його вчинення та не звертаються за допомогою. До офіційної статистики потрапляє лише мізерна частка випадків домашніх знущань.

Нагадаємо, з липня 2019 року у Вінниці функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. У червні минулого року для цієї бригади придбали автомобіль.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – з сайту міськради