24 трав. 2021 10:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

144

0

У Вінниці встановили камінь Івану Богуну

У Вінниці встановили камінь Івану Богуну

Камінь – білий пісковик природного походження привезли із Ямпільського району.


У Вінниці встановили камінь Івану Богуну

23 травня у Вінниці встановили символічний камінь Івану Богуну. Розташований він перед колишнім кінотеатром «Росія», на площі імені Івана Богуна. Монумент з’явився з нагоди Дня Героїв України та 370-річчя героїчної оборони Вінниці козаками і городянами на чолі з Іваном Богуном.

Про це редакції Вінниця.info повідомив організатор акції Володимир Барцьось.

Камінь – білий пісковик природного походження привезли із Ямпільського району. На фасадній стороні каменю зображено надпис: «Цей камінь є символом волі вінничан встановити на цій площі пам’ятник оборонцю нашого краю, Вінницькому полковнику Івану Богуну. Громада м. Вінниці. 23.05.2021» та відтворений герб Івана Богуна з його печатки.

«Місце, яке обране для встановлення каменю, було центром історичних подій в березні 1651 році у боях під Вінницею. Камінь було виготовлено та встановлено за благодійні пожертви учасників ініціативної групи. Напис на камені виконаний козацьким кучерявим почерком, а на зворотній стороні каменю змальовано традиційні звичаєві символи та орнаменти, які відомі в Україні з часів Трипілля, Черняхівської культури, періоду Русі-України та 19 століття вінницькі традиційні народні елементи. Це свідчить про безперервність буття і розвитку українського народу на рідній землі протягом тисячоліть», - зазначив редакції Вінниця.info організатор акції Володимир Барцьось.

У Вінниці встановили камінь Івану Богуну

Камінь встановлено поблизу площі імені Івана Богуна. Пам’ятник Івану Богуну має бути саме на цій історичній місцевості, що знаходиться біля комплексу «Мури», в просторі між колишнім кінотеатром «Росія», вулицями Магістратською, Соборною та центральним мостом через річку Південний Буг, з виглядом на острів Кемпа.

«Ініціативна група вінничан вирішила нагадати в такий цивілізований спосіб вінницькій міській владі про їхні зобов’язання перед територіальною громадою м. Вінниці та державою. Важливість і необхідність спорудження монументального пам'ятника полковнику Івану Богуну має всеукраїнське державне значення. Тому, ми – мешканці територіальної громади міста Вінниці та Вінницької області, закликаємо владу більше не зволікати та невідкладно ухвалити рішення про встановлення пам’ятника Вінницькому полковнику Івану Богуну на однойменній площі у м. Вінниця», - зазначили організатори акції у себе на сторінці.

Наприкінці зібрання присутні ухвалили звернення до вінницького міського голови Сергія Моргунова та депутатів Вінницької міської ради з вимогами: розглянути та ухвалити рішення про встановлення пам’ятника Івану Богуну на місці перед колишнім кінотеатром «Росія» (трикутник земельної ділянки, обмеженої вулицями Соборна, Магістратська та Визволення), згідно з попередніх рішень міської ради та численних звернень громадськості, а також гарантувати фіксацію цього рішення в концепції комплексної забудови цієї земельної ділянки, ініціювати проведення спільно з Вінницькою обласною державною адміністрацією конкурсу на визначення кращого проєкту майбутнього пам’ятника Івану Богуну згідно з вимог чинного законодавства України.

У Вінниці встановили камінь Івану Богуну - фото 2

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info