22 лют. 2022 12:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

323

0

У Вінниці встановили табличку з контурами Замкової гори

У Вінниці встановили табличку з контурами Замкової гори

Вінничани можуть побачити, як колись виглядала фортифікаційна споруда, на місці якої зараз височіє найбільший в області прапор


У Вінниці встановили табличку з контурами Замкової гори

У Вінниці, на Староміському мосту, встановили прозору табличку із контурами Замкової гори. Вінничани можуть побачити, як колись виглядала фортифікаційна споруда, на місці якої зараз височіє найбільший в області прапор.

Замкова гора знаходиться на схилах Південного Бугу на Старому місті, неподалік найдавнішого храму міста – Святого Миколая, ліворуч, якщо їхати мостом з центру Вінниці. Замок називали «містом Князів Коріfтовичів» і «містом Острозьких», відомості про нього з’являються в XІV столітті.

Вінницький замок збудований над рікою Богом, на скелястій горі, скеля від річки заввишки 20 сажнів. З другого боку була друга гора такої височини.

Як йдеться в інформації від Креативного простору, за описами ревізій Вінницького замку 1545 та 1552 рр., це було потужне дерев’яно-земляне укріплення з 5-ма вежами, оточене ровом і острогом на неприступній скелі лівого берега річки Південний Буг.

Замок проіснував до 1580 р.: у той рік він був спалений татарами, після чого не відновлювався. На горі упродовж XVII-ХІХ ст. діяв православний цвинтар, а з останньої чверті XІХ ст. функціонувала міська каменоломня, внаслідок чого було зруйновано більшу частину пам’ятки.

23 серпня минулого року на Замковій горі урочисто піднесено найбільший на Вінниччині Державний Прапор України.

У Вінниці встановили табличку з контурами Замкової гори

У Вінниці встановили табличку з контурами Замкової гори - фото 2

У Вінниці встановили табличку з контурами Замкової гори - фото 3

У Вінниці встановили табличку з контурами Замкової гори - фото 4

Відтворений макет Замкової гори, що зберігається у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї

Як ми раніше писали, всього встановили п'ять конструкцій, які зображають історичні пам'ятки, що не дожили до наших днів:

Об'єкти створила ГО «Креативний простір» в межах проекту «Реконструкція минулого».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info