10 серп. 2020 17:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

171

0

У Вінниці виявили сказ у домашньої собаки

У Вінниці виявили сказ у домашньої собаки

Тварина покусала кількох людей. Проти сказу її не щеплювали


У Вінниці виявили сказ у домашньої собаки

У Вінниці в мікрорайоні П’ятничани зафіксували випадок сказу в домашньої собаки. Тварина покусала кількох людей. Проти сказу її не щеплювали.

У мікрорайоні П’ятничани тимчасово заборонили виставки та інші заходи із залученням собак, котів та диких тварин. На цій території будуть проводити ветеринарний нагляд. Також уже почали щеплювати тварин.

Про це йдеться на сайті Вінницької міської ради.

3 серпня до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби доставили тіло собаки з підозрою на сказ. Після всіх необхідних досліджень підозри підтвердились. З’ясовано, що тварина утримувалась на території приватного володіння в мікрорайоні П’ятничани. Собаку проти сказу не щеплювали. На території, де перебувала хвора на сказ тварина, було проведено дезінфекцію. Люди, яких покусав хворий пес, звернулись до лікарні для проходження курсу антирабічного щеплення.

Як розповів заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Роман Керезь, в мікрорайоні, рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, запроваджено тимчасове обмеження проведення виставок, заходів із залученням собак, котів та диких тварин. Також на цій території постійно вестиметься ветеринарний нагляд з метою раннього виявлення тварин із підозрою на сказ, а власники домашніх улюбленців мають особливо уважно ставитись до поведінки домашніх і безпритульних тварин.

Спеціалісти Вінницької міської державної лікарні ветеринарної медицини (МДЛВМ), відповідно до інструкції з боротьби зі сказом, провели комплекс відповідних заходів щодо профілактики захворювання тварин на сказ. Вони здійснили обходи на неблагополучній по сказу території. Під час цієї роботи щеплено проти сказу 62 тварини (32 собаки та 30 коти), які утримуються на прилеглій території.

Серед ознак хворої на сказ тварини є те, що вона пригнічена, відмовляється від їжі, води, намагається сховатися в місцях, де вона малопомітна, має надмірне слиновиділення. До речі, при сказі тварина не завжди поводить себе агресивно. Вона може спокійно лежати і проявляти агресію лише тоді, коли її хтось чіпатиме.

Якщо людина побачила безпритульну тварину з подібними симптомами, потрібно негайно звертатися Вінницьку міську державну лікарню ветеринарної медицини. Якщо людина виявила такі ознаки у своєї собаки чи кішки, тварину одразу потрібно за можливості ізолювати і викликати ветеринарного лікаря.

Вінниця.info