9 квіт. 2019 12:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

78

0

У Вінниці запровадять європейську практику поводження з відходами: чіповані контейнери і сміттєвози з відеокамерами

У Вінниці запровадять європейську практику поводження з відходами: чіповані контейнери і сміттєвози з відеокамерами

У Вінниці за три роки планують змінити ставлення до поводження з відходами


У Вінниці запровадять європейську практику поводження з відходами: чіповані контейнери і сміттєвози з відеокамерами

У Вінниці за три роки планують змінити ставлення до поводження з відходами. Кілька років тому встановили контейнери для роздільного збору відходів, а в Стадниці – сміттєсортувальну лінію. В цьому році планують почати будівництво сміттєпереробного заводу аби захоронювати лише 20% сміття. 9 квітня в мерії підписали відповідний Меморандум з польським інвестором, який впроваджував подібний проект в Кельце.

Щоб покращити екологію і зменшити кількість відходів, необхідний комплексний підхід. Потрібно і контролювати, що вінничани викидають в контейнери, і налагодити процес переробки.

«На сьогодні є технологія з чіпованими контейнерами, відеокамерами на автомобілях. Це сучасна технологія, яка працює в м. Кельце. Люди будуть знати кожен свій контейнер, він буде чіпований і закріплений безпосередньо за будинком. Саме таку програму розробляємо, яка є складовою проекту.

В Кельце така ситуація як у Вінниці зі сміттям була 7 років тому. На протязі трьох років вони змінювали психологію людей: як сортувати сміття і в який контейнер класти сміття. В них кожна людина контролює, що кладе в сміттєвий бак і контролює сусіда, бо від цього залежить тариф, який платиться за збір сміття», - пояснює заступник Вінницького міського голови Микола Форманюк.

Наприклад, в Польщі, де з 2013 року законодавством передбачено роздільний збір відходів, є кілька тарифів для жителів. Тариф за сортоване сміття і тариф за несортоване сміття, який майже в 100 разів вищий. Якщо в контейнер потрапляє не сортоване сміття, водій повідомляє про це адміністрацію і жителі будинку, біля якого знаходять такий контейнер, повинні сплатити штраф.

В Німеччині сміття сортують ще з 90-х років, там люди давно звикли мати кілька контейнерів, але штрафні санкції у них суттєві.

«Ми сміття збираємо в три контейнери. Все окремо - папір та пластик, скло і харчові залишки (органіка). Тариф за вивезення сміття залежить від кількості членів родини. В нашій родині з п’яти чоловік виходить 350 євро в рік. За несортоване сміття передбачено штраф. Є спеціальні контролери, які проїздом можуть перевірити контейнер. За шкірку банана викинуту в контейнер з склом чи пачку від цигарок, яку кинули до органіки в нас штраф 20 євро. Якщо в контейнері змішати відходи вагою більше 2 кілограм, то штраф від 75 до 500 євро. Але тут люди свідомі, всі відходи сортують. Ми, наприклад, за 20 років таких штрафів жодного разу не отримували», - розповідає в коментарі Вiнниця.info жителька Baden Württemberg (передмістя Штудгарта) Лідія Майєр.

Микола Форманюк зазначає у Вінниці розробляють проектну документацію щодо будівництва сміттєпереробного заводу.

«В проекті врахували питання, які підіймались місцевою громадою с. Людавка. Сміття спалювати не будуть, захоронення – не більше 20%, але це буде захоронення інертних матеріалів, які будуть непридатними для переробки. Решта буде перероблятись, сортуватись. Це буде продукт вторинної сировини для подальшого використання. В Кельце, наприклад це створення брикетів для цементних заводів, цегельних заводів. Так само є приклади в Європі, де котельні які працюють для вироблення тепла», - говорить М. Форманюк.

У Вінниці запровадять європейську практику поводження з відходами: чіповані контейнери і сміттєвози з відеокамерами

Зараз біля Людавки почали роботи інфраструктуру - є місце для складування інертних матеріалів, заведена електрика, відбудовано на 80% адміністративний корпус, розбивається територія під завод.

Вiнниця.info, головна фото з відкритих джерел в Інтернет