6 груд. 2019 10:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

135

0

У Вінниці жінку не брали на роботу, бо вона носить хіджаб

У Вінниці жінку не брали на роботу, бо вона носить хіджаб

Майже пів року 44-річна вінничанка Наталія не могла влаштуватись на роботу, боє мусульманкою й носить хіджаб. Жінка пропрацювала більше 20 років на одному підприємстві в Ладижині, а після одруження з лівійцем, переїхала до Вінниці, де й стикнулась з проблемою пошуку робочого місця.


У Вінниці жінку не брали на роботу, бо вона носить хіджаб

Майже пів року 44-річна вінничанка Наталія не могла влаштуватись на роботу, боє мусульманкою й носить хіджаб. Жінка пропрацювала більше 20 років на одному підприємстві в Ладижині, а після одруження з лівійцем, переїхала до Вінниці, де й стикнулась з проблемою пошуку робочого місця.

«Я в офіційному шлюбі 6 років, а прийняла іслам близько 8 років тому. Довгий час я була домогосподаркою, почала шукати роботу на початку цього літа. Все як завжди: знаходиш вакансію, телефонуєш, попередньо все добре, їх влаштовував мій досвід роботи, мій вік, а коли я говорила, що мусульманка й ношу хіджаб, - виникала довга пауза, після якої мені обов’язково відмовляли» - розповідає Вiнниця.info Наталя.

Зі слів жінки, вона зверталась в магазини одягу й косметики, де були вакансії продавців-консультантів а також на «Нову пошту», щоб працевлаштуватись касиром. Однак скрізь була відмова.

«Після сотень телефонних відмов я почала домовлятись за співбесіди й приходити до роботодавців. Наприклад, прийшла в магазин, продавці кажуть, що їм дійсно не вистачає робочих рук, але коли виходить адміністратор чи менеджер з підбору персоналу, то до співбесіди справа навіть не доходить. Інколи мені казали, що не зможуть мене найняти, бо в них дрескод; інколи без пояснень просто відмовляють; дехто прямо каже, що не візьмуть на роботу через хіджаб», - каже вінничанка.

Декілька тижнів тому жінка наважилась написати пост про пошук роботи до однієї з вінницьких груп оголошень в Фейсбуці. Про те, що вона мусульманка, Наталя теж зазначила в інформації.

«Різна була реакція на мою публікацію: більшість вінничан, звичайно, намагались допомогти, пропонуючи вакансії. Однак було й багато негативних коментарів. Один чоловік написав щось типу«у світі є багато країн для комфортного проживання мусульман». Це, до речі, був найперший коментар. Під ним розпалилась ціла дискусія, багато хто мене підтримував. І він згодом його видалив. Ще одна дівчина написала, що в один садочок потрібні помічники вихователів, тобто няні. У відповідь вінничанка прокоментувала, що вона не хотіла б, аби біля її дитини була жінка, яка носить хіджаб. Я ж не питала людей їхню думку про мусульманство, я просто шукала роботу. Мене там звинуватили, що я написала той пост для того, щоб спровокувати жителів Вінниці на релігійний конфлікт. Я не відписувала на ці коментарі, лише на самий перший подякувала чоловіку, адже мені не потрібні суперечки, я потребувала роботи, це все» - говорить жінка.

Та саме завдяки цій публікації Наталі вдалось знайти роботу. Їй запропонували підходящу вакансію вже за пів години.

«Я працюю помічницею по домашньому господарстві. Мені написала одна жінка, запропонувала роботу, за що я їй дуже вдячна. Жодних питань з приводу мого зовнішнього вигляду не виникало ні в неї, ні в її сім’ї. До речі, як тільки дійшли згоди про роботу, я видалила той пост. Зараз в мене є вільні четвер, субота та неділя. І мені, насправді, забагато вільного часу, я хотіла б ще якогось підробітку, бо в моїй сім’ї зараз важка фінансова ситуація», - говорить вінничанка.

Чоловік Наталі працює в іншій країні, про ситуацію з пошуком роботи дружини знає і навіть просив її не одягати хіджабу.

«Він розумів, що така ситуація може бути. Він казав мені купити перуку, аби приховати своє волосся й носити шалик чи одяг, який би максимально прикривав шию та інші частини тіла. Він радився з імамом і той рекомендував такий вихід з положення. Але, дякувати Богу, цього всього не потрібно,тому що я вже знайшла собі роботу» - підкреслює Наталя.

Жінка розповідає, що раніше, допоки не шукала роботи, не помічала дискримінації від вінничан:

«Усі мої родичі, мої діти, які вже зараз є дорослими, мої друзі та знайомі нормально сприйняли мій вибір. Ніхто ніколи не засуджував мене і я ніколи не відчувала себе незручно у хіджабі. Звичайно, на мене часто звертають увагу, особливо влітку, коли жінки носять відкритий одяг, я вирізняють серед них. Але я від цього не страждаю. Пам’ятаю, почула розмову в громадському транспорті двох літніх чоловіків, які обговорювали мій зовнішній вигляд. Але вони навпаки з повагою поставились до мене, мовляв, що це правильно бути стриманою в одязі. Мені було дуже приємно це чути».

Наталя не виключає, що така ситуація з пошуком роботи у Вінниці – поодинокий випадок для мусульманки.

«У Вінниці є багато дівчат, які носять хіджаб, не думаю, що всі вони сидять без роботи. Можливо, це так лише мені «пощастило». Я не засуджую нікого. І дуже добре, що так склалось, бо зараз я маю роботу, яка мені дуже подобається. Я розумію, що навряд чи знайду роботу по спеціальності, за фахом я товарознавець-логіст. А от працювати по господарству мені дуже до вподоби. Надіюсь, що мені вдасться ще й підробіток знайти» - підсумовує Наталія.

Вiнниця.info, головне фото - ілюстративне


0
0