31 берез. 2020 19:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

412

0

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото


У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото

У багатьох любителів тварин зоопарки асоціюються, в першу чергу, з в’язницями. Кілька десятиліть тому це було дійсно так – навіть у розвинутих країнах. Тварин утримували в тісних клітках, не завжди добре годували… На жаль, в деяких куточках світу звіринці залишаються такими ж похмурими. Але, зі зміною ставлення до навколишнього середовища, змінилися й умови життя хвостатих. Дикі місця проживання по всій планеті стають все більш уразливими і зоопарки тепер мають ще одну місію – збереження видів, які знаходяться під загрозою знищення. У Вінниціькій міській ОТГ також є звіринець. Однак перед тим, як перейти до вирішення глобальних питань, зоопарк має стати Центром сімейного дозвілля. Місцем, де тварини утримуватимуться в умовах, наближених до природніх, а всі охочі зможуть не просто подивитися на представників фауни, але й відпочити на території закладу.

І перші кроки для втілення задуманого вже зробили. Подільський зоопарк отримав фінансування з ЄС, обласного бюджету та облагролісу. Сьогодні на його території зводять цікаві інфраструктурні об’єкти і придивляються, де ще створити вольєри для нових жителів.

«Європейський Союз виділив 600 мільйонів гривень на реалізацію в Україні проектів регіонального розвитку. В свою чергу, Мінрегіон оголосив конкурс ідей осучаснення територій. Вінницький зоопарк виграв і отримав 11 мільйонів 400 тисяч гривень. З них – 10 мільйонів Євросоюзу, решта – обласного бюджету та облагролісу, який є власником звіринцю», - пояснював раніше директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко.

Та питанням комфортного проживання тварин почали займатися ще до отримання грошей від ЄС.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото

У вольєрах, а не в клітках

У 2018 році в Подільському зоопарку збудували першу чергу сучасних вольєрів для ведмедів. Бурі отримали нове житло – з басейном та спеціально облаштованими кімнатами, які взимку слугують барлігом. Проект реалізували за кошти Державного фонду регіонального розвитку та обласного фонду охорони навколишнього середовища. Загальна вартість становила понад 4,5 мільйони гривень. З часом ведмеже містечко розширилося – і сьогодні всі косолапі живуть у просторих вольєрах.

Відвідувачі можуть слідкувати за поведінкою клишоногих – як вони граються один з одним, охолоджуються у басейні чи просять гостинця. Хоча й стіни в житла досить високі, та дорослі і діти часто перекидають в середину яблука або бублики – ведмеді від таких ласощів не відмовляються.

Власне, після будівництва вольєрів до вінницького зоопарку привезли нових ведмедів – з президентської резиденції в Івано-Франківській області. А найстаршого бурого красунчика відправили в Одесу, де велетень живе у компанії ведмедиць-ровесниць.

У клітках не залишилося жодного ведмедя.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 2

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 3

Єнотів випустили «на волю»

Якщо раніше єноти жили у тісній клітці з металевою сіткою на дверях, то сьогодні хвостуни мешкають у власному будиночку, схожому на казковий. Він стилізований під дерево. Для будівництва використали частину грубого стовбура. «Апартаменти» також включають невеличкий струмочок. Новий вольєр має ландшафтний дизайн. Його «елементом» є висока сосна, на верхівці якої часто сплять пухнасті полоскуни.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 4

Переселенець. Тіра і улюбленці відвідувачів

В липні того ж року до вінницького зоопарку привезли справжнього переселенця – верблюда, який раніше мешкав на Сході. Відомо, що колись двогорбий жив у приватному зоопарку Донецької області. Однак під час неоголошеної війни його власники змушені були покинути рідний дім. Перебралися в Іллінці Вінницької області. Тварину забрали із собою. Три роки верблюд знаходився у невеликому вольєрі біля закладу громадського харчування.

Після перемовин з очільниками вінницького звіринцю власники погодилися продати його. З коштами допоміг інвестор.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 5

В травні минулого року колекція Подільського зоопарку поповнилася новим видом копитних. Тут оселилася смугаста зебра. Дівчинка з іменем Тіра. Вона вже статево зріла, тому для неї шукають пару. Красуня живе у просторому вольєрі, а під час холодів – у новому зимівнику, який, до речі, обладнаний сонячними батареями.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 6

Мабуть, найбільшими улюбленцями відвідувачів є сурікати. Сімейство мешкає у спеціальному вольєрі – одна частина якого закрита, інша – огороджена прозорими стінками. Взимку для ссавців облаштували теплі апартаменти, тварини зігріваються під лампою. Маленькі сурікати граються один з одним. Харчуються, як і дорослі, фруктами й овочами.

Останнім часом у вінницькому зоопарку народжується все більше дитинчат тварин – верблюденя, мавпенята, оленята, альпаки, сурікати, овечки, лошата, ведмежата… Це приваблює відвідувачів. Як правило, люди приходять з гостинцями – приносять яблука, капусту, морку та інші овочі. Всіх звірят, крім хижаків, можна погодувати з рук. Вони також не відмовляються від почухування за вушком.

Велике будівництво

2019-й став роком початку великого будівництва на території Подільського зоопарку. До літа планують звести Резиденцію Святого Миколая, лікарню для тварин, дитяче і доросле кафе, атракціони, зробити вхід зі сторони вулиці Київської, а також – придбати нових екзотичних тварин. Про все по черзі.

Вхід до звіринцю буде зі сторони вулиці Київської, неподалік від АЗС. Сьогодні там зводять справжню фортецю з кількома баштами.

«Буде триповерхова будівля, в якій розміститься медичний пункт, навчальні класи, де відвідувачам розповідатимуть, як поводитися з тваринами. При вході облаштуємо невеликий фонтанчик, декоративну огорожу. Буде сувенірний магазин, оглядова вежа», - розповідає директор зоопарку Євгеній Ткачик.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 7

Кілька років підряд у зоопарку святкують Івана Купала, також влаштовують розваги для малечі у День захисту дітей. Незабаром тут можна буде й зустрічати Новий рік. «Коробка» для майбутньої Резиденції Святого Миколая завершена.

«Будівля має 1,5 поверхи, площа – 8 на 8 метрів. На першому поверсі буде санвузол, комора і сходова клітина, що вестиме на другий поверх. Обов’язково – великий зал, в якому стоятиме трон Святого Миколая.

У тронній залі малеча розповідатиме Чудотворцю про свої бажання, а він зможе привітати відвідувачів зі святами просто з балкону Резиденції», - зазначає пан Євгеній.

Перед будівлею висадять велику ялинку, а також розташують скульптури дванадцяти знаків Зодіаку.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 8

Цікаві акценти

Окрім того, що на території зоопарку зводять великі об’єкти, там також роблять цікаві акценти за допомогою «дрібничок». Літньою новинкою стали охолоджувальні вентилятори з функцією туману. Система розпилює воду і тим самим зволожує повітря. Це дає змогу відвідувачам відпочити від спеки.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 9

Неподалік вольєру з гімалайськими ведмедями розташували гігантську парасолю з лавочкою.

«Влітку тут можна буде сховатись від сонця та перепочити, а любителі селфитись матимуть нагоду зробити ще не один яскравий кадр. Навколо парасолі у зоопарку вже зростають молоді деревця. Неподалік розташований соснячок. Тож, ранком тут можна буде посидіти, помилуватись сходом сонця та подихати корисними для легенів фітонцидами, які виділяють молоді хвойні насадження.

Навесні парасольку прикрасять живими квітами, що звисатимуть додолу і додаватимуть конструкції ще більшої вишуканості. Нова фотолокація у Подільському зоопарку, можливо, нагадуватиме нашим відвідувачам про фестиваль опери у Тульчині, присвячений творчості композитора автора відомого на весь світ твору «Щедрик» Миколи Леонтовича», - інформують у прес-службі зоопарку.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 10

Спочатку умови – потім нові тварини

У Подільському зоопарку з’являться нові жителі – пара рисей. Для них почали зводити вольєр. Будівельні роботи проводять за кошти обласного бюджету, виділили близько 300 тисяч гривень.

«Рисі – червонокнижні тварини, тож, до будівництва вольєрів для них є особливі вимоги, – зазначає директор звіринцю. – Одна з них – це площа вольєру. Утримувати таких тварин потрібно у вольєрах, площа яких становить не менше 300 квадратних метрів на пару. Ми запроектували 314 квадратних метрів на пару тварин».

Придбати рисей Подільський зоопарк зможе лише після того, як покаже нинішньому власнику тварин, що у зоопарку створені всі необхідні умови для їхнього перебування. Звідки привезуть тварин, поки-що невідомо. За словами директора Подільського зоопарку, розглядаються різні варіанти. Не виключено, що рисі приїдуть з-за кордону.

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 11

Зазначимо, що попри зведення нових вольєрів, деякі тварини в зоопарку досі живуть у клітках. У тісних «апартаментах» сьогодні вовки, лисиця, деякі пернаті.

Офіційно

Подільський зоопарк – восьмий і наймолодший в Україні. Він був створений 2005 року на базі Вінницького обласного КП «Віноблагроліс».

Зоопарк розкинувся на території у 8 га. Чисельність мешканців Подільського зоопарку не постійна. У звіринці наразі утримується 132 особини звірів та 119 особин птахів. З 2013 року розпочалася реконструкція зоопарку, яка триває по теперішній час.

На утриманнязоопарку щорічно з обласного бюджету виділяється 2,5 млн грн, з них 2 млн грн – на заробітну плату та 0,5 млн грн – на розвиток зоопарку. Щороку залучається близько 500 тис. грн спонсорських коштів на розвиток зоопарку.

Головна мета проекту Центр сімейного відпочинку – відтворити у штучних умовах рідкісних та занесених до Червоної книги тварин, що дозволить збільшити потік туристів на Вінниччину.

Термін реалізації проекту – 1 рік. Він передбачає досягнення конкретних цілей: збільшення кількості туристів у Вінницькій області шляхом створення конкурентоспроможного туристичного продукту – центру сімейного дозвілля на базі зоопарку; створення в області умов для організації повноцінного сімейного відпочинку; сприяння збереженню і відтворенню в штучних умовах рідкісних та занесених до Червоної книги тварин та птахів; здійснення промоції туристичного потенціалу Вінницького регіону.

Адреса зоопарку у Вінниці – вулиця Сергія Зулінського, 9. Звіринець відносить свою роботу після завершення карантину.

Директор Подільського зоопарку Євгеній Ткачик

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 12

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 13

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 14

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 15

У вольєрах, а не в клітках. Як вінницький зоопарк перетворюється на місце для сімейного відпочинку. Фото - фото 16

Вінниця.info, Вероніка Малюта. Фото - архівні та зі сторінки зоопарку

title