28 лют. 2019 16:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

133

0

У «ягідне» село на Вінниччині їдуть люди з інших областей і країн: працевлаштували навіть хлопця з ДПЦ

У «ягідне» село на Вінниччині їдуть люди з інших областей і країн: працевлаштували навіть хлопця з ДПЦ

У селі 280 гектарів землі орендують під фруктово-ягідні плантації. Щороку роботу тут пропонують для понад півтисячі особам.


У «ягідне» село на Вінниччині їдуть люди з інших областей і країн: працевлаштували навіть хлопця з ДПЦ

У село Снітків Мурованокуриловецького району на Вінниччині переїздить родина з Рівненської області. Жінка та двоє її дорослих синів купують тут хату та планують працювати на сільському підприємстві.

Снітків вважають «ягідною» столицею Вінниччини. У селі 280 гектарів землі орендують під фруктово-ягідні плантації. Щороку роботу тут пропонують для понад півтисячі особам. Працювати у село з’їжджаються жителі з 11 наближених сіл кількох районів Вінниччини. Середня зарплата від 200 гривень на добу.

«Два тижні тому до нас звернулась 50-річна Валентина Олександрівна зДубнинського району Рівненської області. У неї двоє синів 27-ти та 23-х років. Молодший має діагноз ДЦП. Спочатку просто хотіли дізнатися про село. А потім приїхала вже підшукати житло. У нас працює кілька сільськогосподарських підприємств та всі соціальні об’єкти. Жінка домовилися про працевлаштування на одному з наших господарств. Вони займаються ягідним садівництвом. Всі троє будуть там працювати. Хлопець з паралічемможе складати коробки для ягід або розкидати солому між рядками полуниці. Збирати обрізані залишки у міжряддях садків, малини, чи ожини. Чи багато чого іншого. Старший син вже гот готовий працювати, адже почався сезон», - розповідає Вiнниця.info голова села Снітків Віктор Ольшевський.

Родина придивилась у селі житло, яке купують.

«От буквально сьогодні до нас зателефонувала у сільську раду ще одна жіночка. Сказала, що шукають роботу на підприємстві, яке займається ягодами. Я так зрозумів з розмови, ця людина є вимушеним переселенцем», - продовжує Ольшевський.

За минулий 2018 рік до Сніткова переїхали жити 15 осіб.

«Навіть родина з Росії переїхала до нас. Правда, вони наші, українці. Нині повернулися на Батьківщину. Їдуть до нас і з ближніх регіонів, наприклад родина з Барського району».

Минулого року на ягоди, які вирощують у Сніткові, потрібно було 400 працівників.

«На той час бракувало сотню робітників. У садку на 170 гектарів - 250 людей. Тому вакансії поступово заповнюються за рахунок наших нових мешканців. Які, як бачите, активно до нас їдуть на постійне місце проживання», - радіє сільський голова.

Працювати у село з’їжджаються жителі з 11 наближених сіл кількох районів Вінниччини.

«Віддаленість між нами і селами, звідки до нас їдуть, навіть і по 50 кілометрів», - зауважує Віктор Валентинович.

Він також додає, на противагу людям, які їдуть до села жити та працювати, у Сніткові є громадяни, які свідомо відмовляються офіційно влаштовуватися на роботу. Одна з причин - оформлення субсидії.

Вiнниця.info