27 жовт. 2021 12:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

2458

0

У яких медичних закладах Вінниччини МРТ і КТ безоплатні для пацієнтів з онкологією. Перелік

У яких медичних закладах Вінниччини МРТ і КТ безоплатні для пацієнтів з онкологією. Перелік

У межах Програми медичних гарантій, пацієнти з онкологією можуть пройти дороговартісні обстеження, такі як МРТ і КТ, – безкоштовно

У яких медичних закладах Вінниччини МРТ і КТ безоплатні для пацієнтів з онкологією. Перелік

У межах Програми медичних гарантій, пацієнти з онкологією можуть пройти дороговартісні обстеження, такі як МРТ і КТ, – безкоштовно.

«За хіміотерапевтичне лікування дітей та дорослих у стаціонарних та амбулаторних умовах у медзакладах, які підписали відповідні пакети з НСЗУ, пацієнти платити не повинні. За лікування пацієнтів медичним закладам платить НСЗУ.

Наприклад, у 2021 році за пакетом хіміотерапевтичного лікування заклади отримали 1,3 млрд грн», – повідомляють у пресслужбі МОЗ України.

Взагалі хіміотерапевтичне лікування включає всі необхідні інструментальні дослідження пацієнтам із підтвердженим онкологічним діагнозом, зокрема й:

  • магнітно-резонансна томографія (в тому числі з внутрішньовенним контрастуванням);
  • рентгенологічні дослідження, в тому числі комп’ютерна томографія (з внутрішньовенним контрастуванням).

МРТ і КТ безоплатні для пацієнтів з клінічно та морфологічно встановленим діагнозом злоякісного новоутворення у 100 закладах у всіх регіонах України. Їх перелік та розташування є на дашборді НСЗУ, у фільтрі Напрям оберіть «Онкологія», Група послуг – «Хіміотерапевтичне лікування».

На Вінниччині таких закладів 3:

КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради»;

КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради»;

КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. академіка О. І. Ющенка Вінницької обласної ради».

Щоб отримати лікування в межах пакету «Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах», в тому числі – і безоплатне КТ, МРТ, пацієнту потрібне електронне направлення. Направлення пацієнтам із встановленим онкодіагнозом видає лікуючий лікар.

Якщо у медзакладі у пацієнта вимагають гроші за послуги, які є безоплатними, залишайте скаргу головному лікарю медичного закладу, а також НСЗУ.

Як це зробити?

1. Зазначте власне прізвище, ім’я та по батькові, дату народження (в форматі день, місяць, рік народження) і зазначте дату події, яка сталась.

2. Правильно вкажіть назву лікарні. Цю інформацію можна отримати в реєстратурі закладу, на сайті місцевого департаменту охорони здоров’я або ж на дашборді НСЗУ. Там також можна подивитися, які безоплатні послуги надає ваша лікарня за угодою з НСЗУ.

3. Напишіть посаду, прізвище, ім’я та по-батькові особи, яка відмовилася надати вам допомогу, вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали.

4. Детально опишіть ситуацію: в наданні якої саме послуги вам відмовили, або за яку вимагали гроші. За можливістю зазначте суму коштів, яку вам довелось витратити, або яку з вас вимагали.

5. Вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер телефону, електронну адресу.

6. Якщо залишилися запитання стосовно оформлення звернення зі скаргою, подзвоніть у контакт-центр НСЗУ за безоплатним номером 16-77.

Зазначимо, що комунальні та державні заклади охорони здоров'я мають право надавати пацієнтам платні медичні послуги, які не входять до Програми медичних гарантій. Згідно з переліком і тарифами, визначеними їх власником або уповноваженим органом, із урахуванням постанови Кабінету Міністрів України №1138. Оплата здійснюється у вигляді офіційних платежів за надання платних послуг.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info