13 січ. 2021 14:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

133

0

Удосконали умови призначення субсидій: Хто з вінничан має право на допомогу і як оформити

Удосконали умови призначення субсидій: Хто з вінничан має право на допомогу і як оформити

Вінницька область отримала річні кошторисні призначення у розмірі 2,5 млрд грн на виплату адресних допомог


Удосконали умови призначення субсидій: Хто з вінничан має право на допомогу і як оформити

В Україні удосконалили умови призначення житлової субсидії. Про це повідомляє Вінницька ОДА.

11 січня Вінницька область отримала річні кошторисні призначення у розмірі 2,5 млрд грн на виплату адресних допомог (субсидій). Зокрема, 158 млн пільгових призначень, які Департамент соціального захисту ОДА перенаправляє поки на старі управління соцзахисту в районах, щоб швидше люди могли отримати кошти і не було затримки на місяць або й більше через реорганізацію РДА. Водночас, кошторисні призначення розподіляються вже на новостворені райони.

Прийом документів від громадян з 1 січня 2021 року здійснюється виключно фронт-офісами територіальних громад.

Це працює так: фронт-офіс приймає документи, оцифровує їх та передає через програмний комплекс «Соціальна громада» на бек-офіси. В укрупнених районах це будуть юридичні особи - управління соціального захисту населення, які прийматимуть відповідні рішення. Фронт-офіс може працювати в ЦНАПі або ж як окремий структурний підрозділ чи уповноважена особа. Якщо територіальна громада має розгалужену мережу, то зазвичай створюється структурний підрозділ і віддалені робочі місця цього структурного підрозділу в старостатах.

На сьогодні у Вінницькій області вже створено у всіх 63 громадах фронт-офіси, з них:

  • 41 вже підключилися до програмного забезпечення «Соціальна громада» та здійснюють прийом документів
  • 22 - завершують процес підключення.

16 грудня 2020 року Постановою Кабміну удосконалено умови призначення житлової субсидії. Зокрема:

  • надано можливість отримувати житлову субсидію домогосподарствам, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договорів про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • надано право на отримання житлової субсидії на загальних підставах особам, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом успадкування, та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (до того житлова субсидія їм могла призначатися лише за рішенням комісії);
  • при встановленні права осіб на отримання житлової субсидії урахування перевищення граничної величини відбуватиметься не за показниками опалюваної площі житлового приміщення, а його загальної площі, ‒ це дасть змогу автоматизувати процес отримання даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, оскільки в базах даних державних органів влади немає інформації про розміри опалюваної площі приміщень;
  • розширено перелік каналів інформаційної взаємодії між АТ, «Ощадбанк» та одержувачами пільг і житлових субсидій шляхом використання месенджерів.

Ті домогосподарства, які раніше не користувались субсидіями, але при зростанні витрат на комуналку їм складно оплачувати ЖКП, можуть звернутися за оформленням субсидії:

  • особисто до посадової особи територіальної громади, ЦНАПу а також органу соціального захисту населення у містах обласного значення;
  • дистанційно через веб-сайт Мінсоцполітики;
  • заповнивши заяву і декларацію і відправивши її поштою до органу соціального захисту населення.

Наразі в Україні житлову субсидію отримує понад 3,1 млн домогосподарств, при цьому середній розмір нарахувань їм за місяць становить близько 1636 грн.

На сьогодні розмір обов’язкової частини платежу за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info