20 берез. 2018 16:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

199

0

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа та ремонт доріг. Репортаж


Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж

Томашпільська ОТГ існує трохи більше року. Та за цей час вже встигла стати найбагатшою громадою в області та увійти до десятки найзаможніших в країні. Бюджет зріс в чотири рази. Як результат – відремонтовані дороги, площі, медичні й освітні заклади.

Журналіст Вінниця.info побувала в громаді, щоб показати її досягнення та розповісти про амбітні плани на майбутнє.

ПОТУЖНА ОПОРНА ШКОЛА

Децентралізація в Україні дала поштовх для утворення опорних шкіл. Вінницька область уже має 12, в планах на поточний рік – ще 11. Школа в Томашполі могла так і залишитися довгобудом (споруджувати почали ще в 1989-му), але стала одним із найпотужніших освітніх осередків. Створили гарну навчально-матеріалу базу і зберегли школи у приєднаних селах. Сюди кожного тижня приїздять делегації з різних куточків країни – і подивитися є на що.

Сьогодні у школі навчаються 800 діток, хоча розрахована вона на 1200. Учнів підвозять з трьох населених пунктів, які не входять до ОТГ – с.Олександрівка, с.Благодатне, с. Пеньківка. Також спеціальний автобус курсує селищем, аби малюкам, які живуть у віддалених мікрорайонах, було зручно добиратися. Власне це і дозволило не перетворювати школи на філії у трьох приєднаних селах - Горишківці, Нетребівці, Раковій.

«Згідно постанови Кабміну, опорну школу можна створювати, якщо дітей підвозять з трьох і більше населених пунктів. Ми цим і скористалися», - пояснив журналісту Вінниця.info начальник відділу освіти Томашпільської селищної ради Ігор Ярош.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж

Вдале планування

Томашпільська школа складається з трьох поверхів. Актовий зал та їдальня розділяють все приміщення на дві зони – для учнів молодшого і старшого віку. Навчальний заклад має 33 класи і 3 групи продовженого дня. Для найменших – облаштована кімната сну і відпочинку.

«Тиха година триває з 14:10 до 15:30. Дітки можуть погратися і поспати», - говорить вихователь Тетяна.

У кожній класній кімнаті плазмовий екран над дошкою. Нові шафи, полиці. При вході умивальник.

«У нас є 4 мультимедійних комплекси. Отримали перед новим роком нове обладнання на фізичний та хімічний кабінет. Кадри хороші», - хвалиться заступник директора Тетяна Данілова.

Коли на дворі показники термометра добігають позначки мінус 7, дехто з діток в приміщенні роздягається до футболок, всі змінюють взуття на легше, ну і чистіше. Школа утеплена, (товщина стін близько метра). Працівники зізнаються, отоплюють тільки дровами і пелетами. При будівництві школу обладнали газовими котлами, але вони й дня не робили – одразу замінили на твердопаливні. Кажуть, колосальна економія виходить.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 2

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 3

Власний стоматологічний білет

Школа-гімназія має медпункт і терапевтичний кабінет, в якому працює медсестра. Та найбільше вражає стоматологічний кабінет. Лікар Анатолій Мартинюк безкоштовно огляне зуби та ще й пломбу поставить. Звертаються до нього учні і вчителі. Витрати компенсують із селищного бюджету. У кімнаті – чисто. Кондиціонер. Сучасне обладнання.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 4

Молокомат

Їдальню Томашпільської школи, мабуть, бачила вся країна. Адже саме цей навчальний заклад став учасником експерименту від «1+1». Тут поставили молокомат. Молоко додали до щоденного раціону дітей, щоб перевірити, скільки користі приносить цей продукт організму. Сьогодні чекають на результати і вже планують продовжити таку практику на наступний навчальний рік.

«Перші класи харчуються 2 рази безкоштовно. 2-4 класи – безкоштовно один раз. Обід комплексний – перше, друге, третє. Не сплачують також пільгові категорії. Решта – мають можливість за батьківську плату купити собі комплексний обід. Обійдеться він у 10 гривень. Наприклад, борщ, каша з м’ясом, салат, чай, дають банани, зефір, апельсини», - говорить заступник директора Тетяна Данілова.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 5

Посвідчення водія

У Томашпільській школі готуватимуть водіїв. Про такі плани говорить начальник відділу освіти Томашпільської селищної ради Ігор Ярош. Недобудовані приміщення за кількадесят метрів від гімназії хочуть забрати у власність громади (сьогодні вони належать РДА). Учні 10 та 11 класів зможуть вивчати там правила дорожнього руху, вчитися водити автомобіль. І як результат отримати посвідчення водія.

«Приміщення завершено на 50%. Зовні утеплене. Всередині зроблені всі оздоблювальні роботи. Немає муляжів, класів, парт. Ми написали звернення до голови РДА про те, щоб вони нам передали його навіть в такому стані.

Якщо все вдасться, організуємо там профільне навчання для старшої школи. Сьогодні ми не розробляли процедуру оплати, але для дітей, які мають бажання, це точно буде безкоштовно», - наголошує посадовець.

У школі дуже чисто. Світлі класи, коридори. У кожному класі – свій зелений куточок. На вулиці – великий розарій. Правда, насолоджуватися ним можна влітку.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 6

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 7

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 8

ОТГ ЗБУДУЄ СОНЯЧНУ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЮ, ЩОБ ПОДАВАТИ ВОДУ ДО БУДИНКІВ

Найбільше пишається голова ОТГ, Валерій Немировський, оновленим автопарком комунального господарства. Якщо у 2011 році було всього 3 одиниці техніки, то у 2017 році – 17.

«Ми купили 2 нових сміттєвози, 4 трактори МТЗ для прочистки доріг від снігу, а також робіт при ремонті. Поливочну машину та піскорозкидач ЗІЛ. Також екскаватор ВОВСАТ за 1,8 мільйони гривень для водоканалу», - розповідає посадовець.

За кошти селищного бюджету придбали два мікроавтобуси FORD. Одним підвозять малюків з Горишівки до дитсадка у Томашполі, другим – дітей з Нетребівки до школи мистецтв.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 9

Ремонтувати дороги почали саме з приєднаних сіл і другорядних вулиць Томашполя. Цьогоріч візьмуться за центр селища.

Три села, що увійшли до ОТГ (Горишківка, Нетребівка, Ракова), мають освітлення вулиць. Нещодавно купили ще 30 ліхтарів, які працюють від сонячних батарей, прикріплених до них.

У 2018 році Томашпіль збудує сонячну електростанцію, яка працюватиме для подачі води в оселі.

«Ми вже виготовили проектно-кошторисну документацію на електростанцію сонячних батарей потужністю 20кВт. Виділили 902 тисячі гривень. Селищна рада фінансує. Будемо качати воду від сонця, щоб економити електроенергію. У нас 2 артезіанські свердловини на околиці населеного пункту, їх ми теж капітально відремонтували», - говорить Валерій Немировський.

У планах – придбати ренгеномобіль, який би їздив по всій ОТГ, щоб люди могли пройти елементарні обстеження. Ціна питання – 3 мільйони гривень. Сьогодні для селищного бюджету це надто велика сума. Тому розмірковують, чи не вигідніше буде його орендувати. Проте з часом все-таки хочуть мати свою машину.

Побачивши досягнення громади всього після року об’єднання, одразу 8 сіл захотіли стати частиною ОТГ. Відповідні рішення прийняли на сесіях Пилипи-Борівської, Жолоб’янської, Рожнятівської, Яланецької, Пеньківської, Паланської, Кислицької, Антонівської сільських рад. Щодо останньої, то там реалізовують проект за підтримки Європейського союзу.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 10

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 11

МОЛОЧНИЙ

 КООПЕРАТИВ

У селі Антонівка Томашпільського району готуються до офіційного утворення молочного кооперативу. Завершують будівництво приміщення.

Фінансування проекту здійснюється одразу із кількох джерел. Левову частину коштів виділяє Євросоюз – це 500 тисяч євро, також до співфінансування долучається райрада, обласна рада, отримають гроші з Державного фонду регіонального розвитку.

«Одна із проблем – заготівля молока від селян. Вона, мабуть, в кожній області. І дороги на Вінниччині перекривали, і страйкували... Виходом із цієї ситуації стало створення кооперативу з переробки молока. У 2013 році написали проект, подали на європейську комісію. Пройшли відбір. У 2014 році підписали договір по реалізації цього проекту», - розповідає Вiнниця.info голова Томашпільської районної ради Дмитро Коритчук.

Розвалене приміщення свинарника на околиці села відбудували майже з нуля за 10 мільйонів гривень. Підрядника обирали, оголосивши тендер на prozorro.

Будівля стоїть серед поля. Сьогодні до неї проклали лінію електропередач довжиною 800 метрів. Звели і накрили «коробку», поставили енергозберігаючі вікна, залили підлогу.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 12

Як працюватиме кооператив

Районна рада офіційно створює кооператив і передає його у власність селян. За попередніми підрахунками, його учасниками стануть близько 200 осіб. Кожен зробить стартовий внесок (у 2013 році мова йшла про 200 гривень, станом на 2018-й ще не рахували). Це стане стартовим капіталом кооперативу.

Кооператив створить 10 нових робочих місць.

Саме ж приміщення матиме:

  • відділ прийомки молока з дизбар’єром при в’їзді молоковозу

  • лабораторію

  • цех з переробки молока

  • холодильник

  • складські відділи

  • мийки

  • вбиральні

  • на другому поверсі – адмінприміщення

У кооперативі не лише прийматимуть молоко, а й вироблятимуть 5 видів власної продукції, серед якої йогурти і сири. Постачатимуть у заклади освіти й соціальної сфери. Молоко, наприклад, планують продавати до Томашпільської школи, в якій стоїть молокомат для учнів. Залишкову сировину – потужним молокозаводам.

За зміну кооператив перероблятиме 6 тонн молока. Обладнання вже замовили. Коштуватиме воно 7 мільйонів 200 тисяч гривень. Це також гроші Євросоюзу. До 12 травня устаткування мають поставити і навчити спеціалістів. Всі роботи пов’язані з утворенням кооперативу обійдуться в 21 мільйон гривень.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 13

Передісторія

До початку створення кооперативу райрада отримала у власність 100 гектарів пасовищ. Землю обробили, засіяли різними видами трав, перший укіс яких формували у тюки та безкоштовно віддавали людям, які планували увійти до кооперативу.

За 770 тисяч гривень придбали молоковоз, поки що один. Він збиратиме молоко по усьому району.

Проблемою може стати конкуренція з молокозаготівельками, до яких люди вже звикли. Тут варто згадати про одну з головних переваг кооперативу – стала ціна за літр, що закріплюватиметься підписанням договору з кожним членом об’єднання.

Досягнення Томашпільської ОТГ: більше грошей у бюджеті, потужна опорна школа і ремонт доріг. Репортаж - фото 14

За даними Головного управління статистики Вінниччини, в усіх категоріях господарств області нараховується майже 149 тисяч корів, що є найбільшим показником серед інших регіонів країни. З2 тисячі голів – у підприємствах, решта – в приватних домогосподарствах. Проте це на 6% менше від показників минулого року.

Якщо за 2017 рік підприємства збільшили виробництво молока на 2% (198 тис.тонн), то господарства населення – зменшили на 1% (653 тис.тонн).

Зaборону приймaти молоко другого ґaтунку від одноосібників плaнувaли впровaдити ще в січні (а це одна з умов Євросоюзу для експорту продукції за кордон). Однaк урядовці відпрaвили проект нa доопрaцювaння. Нaвіть якщо в липні і зaпровaдять нові стaндaрти, то відмовa від селянського молокa виглядaє поки мaлоймовірною. В іншому випaдку, ціни нa «молочку» одрaзу зростуть приблизно в двa рaзи.

Якщо ж зміни почнуть діяти радикально, то люди будуть змушені або здавати молоко за безцінь, або спродувати худобу, або підвищувати якість молока. Логічним виходом із ситуації є створення кооперативу, як в Антонівці Томашпільського району. До того ж, у 2018 році Уряд обіцяє виплату компенсацій юридичним і фізичним особам, які займаються вирощуванням і розведенням великої рогатої худоби. Компенсуватимуть витрати на будівництво тваринницьких комплексів. Впровадять виплати за утримання корів та розведення молодняка. 

Вінниця.info