12 жовт. 2010 16:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

40

0

Уряд продовжать термін легалізації "самобудів"

Уряд продовжать термін легалізації "самобудів"

Міністерство регіонального розвитку та будівництва має намір продовжити до 2012 року термін прийняття в експлуатацію житлових будинків, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт


Уряд продовжать термін легалізації "самобудів"

Міністерство регіонального розвитку та будівництва має намір продовжити до 2012 року термін прийняття в експлуатацію житлових будинків, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

Про це заявив глава Державної архітектурно-будівельної інспекції (Держархбудінспекції) Олександр Бондаренко.

"До 2012 року буде діяти цей новий порядок ... і ми це самовільне будівництво подолаємо", - сказав він, коментуючи новий порядок прийняття в експлуатацію "самобудів", розроблений на зміну тимчасового, термін дії якого закінчується 31 грудня 2010 року.

Бондаренко повідомив, що новий порядок буде стосуватися всіх житлових будинків, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

"У новому порядку ми скасували категорійність, і це буде єдиний порядок для всіх будинків зі статусом" самовільне будівництво ", - сказав він.

За словами глави Держархбудінспекції, для введення самовільно побудованого будинку необхідно провести його обстеження на надійність будівлі, відповідність державним будівельним нормам і правилам, і погодити з місцевим архітектором.

"Зараз цей порядок перебуває на узгодженні. Гадаю, протягом місяця ми цей порядок узгодимо, і він пройде реєстрацію в Мін'юсті", - додав він.

За даними Бондаренка, за діючим порядком уже узаконене введення 24 тис. будинків, що становить понад 1,5 млн. кв. м.

Як повідомлялося, уряд постановою №1035 від 9 вересня 2009 року затвердив тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію приватних житлових будинків садибного типу, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт

Згідно із цим порядком, усі приватні будинки садибного типу, побудовані без дозволу в період з 5 серпня 1992 року по 1 січня 2008 року, можуть бути прийняті в експлуатацію органами Держархбудінспекції на підставі відповідної заяви від фізичної особи, яка побудувала об'єкт, до 31 грудня 2010 року.

При цьому до заяви про прийняття в експлуатацію будинків загальною площею до 200 кв. м і з максимальною висотністю до двох поверхів, а також із господарськими спорудами площею не більше 100 кв. м необхідно додати довідку про погодження прийняття в експлуатацію, видану в місцевому виконавчому органі влади, а також техпаспорт будинку, виданий в БТІ.

Для прийняття в експлуатацію будинків загальною площею до 350 кв. м із господарськими спорудами площею не більше 150 кв. м до заяви і вищевказаних документів необхідно додати документ, що підтверджує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташований будинок, а також звіт про технічний огляд на відповідність державним стандартам і будівельним нормам.

При цьому для будинків площею понад 350 кв. м техогляд замінюється технічним обстеженням будівлі.

Сертифікат про відповідність будівлі державним будівельним нормам видається фізособі після надання всіх необхідних документів до органів Держархбудінспекції, а також після оплати штрафу за самовільне будівництво і за видачу сертифіката.

 

Інтерфакс-Україна


0
0