11 листоп. 2020 16:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

171

0

Уряд запроваджує обмеження на території всієї країни і вводить карантин вихідного дня. Перелік заборон

Уряд запроваджує обмеження на території всієї країни і вводить карантин вихідного дня. Перелік заборон

В Україні скасували адаптивний карантин та запровадили карантин «вихідного дня»


Уряд запроваджує обмеження на території всієї країни і вводить карантин вихідного дня. Перелік заборон

В Україні скасували адаптивний карантин та запровадили карантин «вихідного дня». Відповідне рішення прийнято на засіданні Кабміну 11 листопада. Карантин вихідного дня діятиме три тижні на вихідних – з 14 до 30 листопада. З 00.00 годин суботи до 00.00 понеділка вводиться ряд додаткових обмежень.

«Міністерство охорони здоров’я розробило зміни до Постанови №641, які запроваджують в Україні так званого карантину вихідного дня», - повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Максим Степанов каже, що медичній системі потрібно 3 тижні локдауну, але економіка країни цього не витримає, тому вводять обмеження на вихідні.

«В нас «ковід» розвивається ураганними темпами. В нас заповнюються ліжка в геометричній прогресії. Сьогодні 28514 хворих з COVID-19. Для нас, лікарів, оптимально – застосування повного локдауну не менше, ніж на три тижні. Це з точки зору епідеміології. Але спираючись на розрахунки Міністерства економіки, міністерства фінансів, ми не в змозі витримати повний локдаун», - говорить Максим Степанов.

За словами М. Степанова, адаптивний карантин скасовують і на всій території України запроваджують обмеження «помаранчевої» зони. Заборонено:

  • Проведення масових, культурних, концертних, соціальних, рекламних та інших заходів за участі більше, як 20 осіб, крім проведення спортивних заходів, включених до єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів України та матчів без глядачів.
  • Діяльність кінотеатрів та театрів із заповненістю понад 50% місць в кожному окремому залі.
  • Діяльність музеїв, які не можуть обмежити кількість відвідувачів в залі з розрахунку 1 особа на 20 квадратних метрів приміщення.
  • Здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема, перевезення пасажирів в міському транспорті у режимі маршрутного таксі, в електричному залізничному транспорті, міському, приміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні в кількості більше, ніж кількість місць для сидіння.
  • Проведення дискотек, робота нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля. Тобто, заборонено діяльність закладів з організацією дозвілля.
  • Заборона після 24-ї та до 7-ї години роботи суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на виніс.
  • Розміщення відвідувачів в закладах громадського харчування на відстані менше, як 2 метра між місцями для сидіння та більше як 4 особи за одним столом, без врахування дітей віком до 18 років. За умови, що відвідувачі в масках.
  • Діяльність суб’єктів господарювання, в яких не нанесено маркування дотримання дистанції між відвідувачами, в яких не забезпечують працівників ЗІЗ-ами.
  • Діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних та санаторних закладів, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування.
  • Відвідування закладів освіти групами в кількості більше, як 20 осіб. Крім закладів дошкільної, загальної, середньої, позашкільної освіти.
  • Відвідування закладів дошкільної, загальної, середньої, позашкільної освіти у разі, коли на самоізоляції більше, ніж 50% здобувачів освіти та працівників закладу.
  • Проведення закладами охорони здоров’я планових госпіталізацій, крім ургентних станів. А також всіх решта планових госпіталізацій, окрім тих, відтермінування яких неможливе за показниками здоров’я.
  • Діяльність спортзалів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку 1 особа на 20 кв. м площі приміщення.

Карантин вихідного дня встановлено з 00.00 годин суботи до 00.00 понеділка. Додатково до обмежень, які передбачені у будні дні, у вихідні буде заборонено:

Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які проводять діяльність в сфері громадського харчування (кафе бари, ресторани). Може бути тільки торгівля на виніс.

Приймання відвідувачів в ТРЦ.

Приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності.

Будуть зачинені спортзали, фітнес-центри і басейни.

Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність в сфері торгівельного і побутового обслуговування населення (салони краси, магазини промтоварів), крім торгівлі продуктами харчування в магазинах, 60% торговельної площі яких призначена для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами.

Не будуть працювати заклади культури. Крім суб’єктів господарювання, пов’язаних з виробництвом аудіовізуальних творів. Зокрема, кіно- та відеозйомки за умови обмеженого доступу до місця зйомки.

Працюватимуть банки, пошта, ветеринарні аптеки, АЗС (без зон харчувань), СТО.

Постановою Кабміну також рекомендують запровадити час для пріоритетного обслуговування з 10.00 до 12.00 години громадян похилого віку та осіб з інвалідністю в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, організаціях, в закладах сфери обслуговування населення.


На засіданні Кабміну Денис Шмигаль повідомив, що Уряд відновить програми підтримки бізнесу:

  • компенсації частини зарплат працівників у зв’язку з простоєм виробництва;
  • виплати на дітей для родин ФОПів;
  • можливість застосування механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною, що ми зараз оговорюємо з Торговельно-промисловою палатою;
  • продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Йдеться про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.

Також Уряд виділив з «ковідного фонду» 895,5 млн гривень субвенцій місцевим бюджетам на підведення кисню в лікарнях.

«Зараз Уряд зосереджений на тому щоб наша медична система могла справитись з напливом хворих. Для цього виділимо 895 млн гривень для забезпечення киснем ліжкового фонду в лікарнях», - каже Д. Шмигаль.

Нагадаємо, вранці 11 листопада у Вінниці підприємці та ресторатори вийшли на протест проти запровадження Урядом карантину «вихідного дня» в суботу-неділю.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title