8 жовт. 2019 14:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

222

0

В аптеках з’явилися вакцини від грипу – вінничани можуть купити їх за пів ціни

В аптеках з’явилися вакцини від грипу – вінничани можуть купити їх за пів ціни

Найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація


В аптеках з’явилися вакцини від грипу – вінничани можуть купити їх за пів ціни

Починаючи із жовтня, на території Вінницької області очікується сезонне зростання захворюваності на грип та ГРВІ. Центри первинної медико-санітарної допомоги вже забезпечені експрес-тестами, з допомогою яких можна визначати, чи є в організмі вірус і якої групи.

Найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень-жовтень). На сьогодні міська комунальна аптека закупила 2500 тисяч доз вакцини «ДжіСі Флю», загалом передбачено кошти на 10 тисяч щеплень.

Завдяки програмі «Стоп грип», яка вже четвертий рік поспіль діє у Вінниці, можна зробити безкоштовну вакцинацію дітей з інвалідністю та позбавлених батьківського піклування. Всі інші вінничани можуть придбати її за 50% знижкою. Коштує вона близько 260 гривень, а зі знижкою – це 130 гривень.

«Цього року виробництво вакцин трішки загальмувалося. Україна замовила лише 500 тисяч вакцин, вони виробляються попередньо під замовлення. Це 1-2% від загального населення. Перша партія вакцин вже пройшла тестування та знаходяться в мережі аптек, в тому числі на Вінниччині. Але основна частина вакцин прибуде десь в кінці жовтня або на початку листопада, що в умовах епідеміологічної ситуації вже дещо запізно. Вакцинуватися треба за місяць-півтора до об’яви в країні епідеміологічного стану», – Лариса Мороз, завідувачка кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.І.Пирогова.

Зараз в українців є можливість вакцинуватися двома вакцинами, які пройшли відповідну сертифікацію – «ДжіСі Флю» та «Ваксігрип». Ці вакцини є практично в усіх аптеках Вінниці. Також на кафедрі інфекційних хвороб ВНМУ ім. Пирогова, ще тиждень буде тривати безкоштовна вакцинація осіб старших 65 років.

Вінниця – єдине місто в Україні, яке дає послугу мешканцям 50% відшкодування вартості вакцини. Завдяки програмі «Стоп грип» практично в десять разів з 2014 року збільшилась кількість вінничан, які провакцинувалися. У 2014 році було лише 432 людини, а у 2018 році вже 5500 тисяч.

В аптеках з’явилися вакцини від грипу – вінничани можуть купити їх за пів ціни

Міська комунальна аптека закупила 2500 тисяч доз вакцини «ДжіСі Флю». В кінці жовтня-на початку листопада має надійти «Ваксігрип». У Вінниці передбачено кошти на 10 тисяч щеплень.

«У Вінниці є можливість всім хворим з підтвердженим грипом призначати специфічну противірусну терапію з доказовою базою – озельтамівір і вони в достатній кількості вже є у лікувальних закладах, як первинної, так і вторинної ланки. Крім того, є запас антибіотиків для людей, які потрапили в стаціонар та мають вторинні бактеріальні інфекції і отримують вони їх безкоштовно. Це, мабуть, єдиний приклад в Україні. Якщо подивитись на статистику летальних випадків від вірусних пневмоній, то у 2015-2016 роках було п’ять таких смертей, а з впровадженням програми «Стоп грип» ми не маємо з 2016 року жодного летального випадку», – додає Лариса Мороз.

В аптеках з’явилися вакцини від грипу – вінничани можуть купити їх за пів ціни  - фото 2

Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) вже забезпечені експрес-тестами, з допомогою яких можна визначати, чи є в організмі вірус і якої групи. Ці заходи передбачені у програмі міської ради «Стоп грип». Люди, які відчувають в себе ознаки хвороби, зможуть пройти експрес-тести у та за 15 хвилин з’ясувати, чи дійсно у них грип, чи звичайна застуда. Правильно встановлений діагноз допоможе більш якісно підібрати ліки та успішно справитись із хворобою.

В аптеках з’явилися вакцини від грипу – вінничани можуть купити їх за пів ціни  - фото 3

«Найпростіший та найдешевший спосіб вберегти себе від грипу – вакцинація. Самолікуванням ви можете не лише даремно викинути гроші, а й згаяти час і пропустити, так зване, «терапевтичне вікно», коли спеціаліст може ефективно і швидко вас вилікувати. На сьогодні міська комунальна аптека закупила дві з половиною тисячі доз вакцини «ДжіСі Флю». Якщо фінансовий ресурс використаємо, у нас є домовленість з міським головою, що ми докупимо цю вакцину. З вчорашнього дня пацієнтам вже проводять вакцинацію. Кожна партія може мати різну ціну. Зараз «ДжіСі Флю» коштує близько 260 гривень, а 50 % - це 130 гривень», – зазначив Олександр Шиш, директор департаменту охорони здоров’я міської ради.

В аптеках з’явилися вакцини від грипу – вінничани можуть купити їх за пів ціни  - фото 4

Вінниця.info