14 жовт. 2020 11:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

126

0

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів

З них 970 тисяч ‒ кошти громади, решта ‒ державної субвенції.


В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів

13 жовтня у Бабчинецькій об’єднаній територіальній громаді відкрили новозбудовану амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Вартість будівництва склала 9,7 мільйонів гривень, з яких 970 тисяч ‒ співфінансування громади, а решта ‒ кошти державної субвенції, направленої на розвиток сільської медицини.

Про це повідомляють на сайті Вінницької облдержадміністрації.

«Вартість будівництва згаданої амбулаторії складає 9,7 мільйонів гривень – це по договору, укладеному з підрядником. Загальна кошторисна вартість цього проекту складала майже 15 мільйонів. Тож, фактична економія стала можливою за рахунок проведення тендерних процедур. Співфінансування громади становило 970 тис грн., майже 10%. Все інше – кошти державної субвенції, яка була направлена на розвиток сільської медицини. Окремо за державні кошти придбано автомобіль Renault Duster та переданий громаді. Всього по цій програмі в області будувалось 18 амбулаторій, де Бабчинецька – 12-та по рахунку, яка введена в експлуатацію, ще 5 ми плануємо завершити протягом одного – двох місяців. Будівництво ще одної розпочалось нещодавно. До кінця року мають бути завершені усі заплановані об’єкти», ‒ розповів заступник голови Вінницької ОДА Олександр Піщик, який завітав на відкриття закладу.

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів

Посадовець також зазначив, що подібні програми будуть продовжені, наразі стартувала програма, включена до «Великого будівництва» ‒ Урядовий проект «EMERGENCY 2020» ‒ це реконструкція приймальних відділень. Загалом 10 опорних лікарень Вінницької області підлягають реконструкції та приведенню до єдиного стандарту. А в цілому по Україні буде модернізовано 220 таких відділень. Всі вони вже отримали державне фінансування. Крім того, додатково буде закуплено і поставлено медобладнання – апарати КТ, МРТ, ангіограф, цифровий рентген-апарат.

У свою чергу, голова Бабчинецької ОТГ Ніна Зварич розповіла, що було зроблено з боку громади задля реалізації цього проекту.

«Ми досить довго очікували на цей проект. Коли стартувала президентська програма «Доступна медицина» і нам запропонували взяти участь, ми, не вагаючись, долучилися. Після цього спільними зусиллями вдалося втілити проект у життя. З місцевого бюджету було виділено майже 1 млн грн на зведення амбулаторії. Важливо, що тут забезпечені комфортні умови як для працівників, так і для жителів громади», ‒ зазначила очільниця ОТГ.

За словами Ніни Зварич, на сьогодні в Бабчинецькій об’єднаній територіальній громаді проживає близько 6 тисяч мешканців. Загалом, населення обслуговує дві амбулаторії.

Новозбудована амбулаторія обслуговуватиме більшість сіл, тобто близько 4,5 – 5 тисяч жителів.

«З нашими сімейними лікарями близько 3 тисяч населення уклали декларації. Однак, проблемою є віддаленість населених пунктів, які ми обслуговуємо. Раніше ми працювали у старому приміщенні. Важливо, що наразі у новій амбулаторії є все необхідне обладнання для обстеження і проведення терапії пацієнтам, зокрема, електрокардіограф, електрофорез, глюкометри, інгалятори тощо», ‒ розповіла про роботу нової амбулаторії сімейний лікар Тетяна Проданець.

Окрім відновлення головний інфраструктурних об’єктів в сільській місцевості, таких, як школи, амбулаторії і дитячі садки, важливо вирішити питання якості доріг.

«До прикладу, дорога, яка проходить повз нову амбулаторію в Бабчинецькій ОТГ, знаходиться на балансі Служби автомобільних доріг Вінницької області. Ми будемо ініціювати її відновлення, оскільки тут вже є мережа різних закладів – опорна школа, Центр безпеки, медична амбулаторія, а от дорога в жахливому стані. Наступного року виступимо з ініціативою включити цю дорогу до переліку об’єктів для поточного середнього ремонту. Проблема заключається в тому, що в Укравтодора пріоритетність така: відновлення, в першу чергу, доріг національних, міжнародних та регіональних і тільки після цього – територіальних. Надалі, ми очікуємо державне фінансування і разом з обласними службами будемо відновлювати такі дороги», ‒ розповів про комплексний підхід до відновлення автошляхів Олександр Піщик.

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів - фото 2

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів - фото 3

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів - фото 4

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів - фото 5

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів - фото 6

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів - фото 7

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів - фото 8

В Бабчинецькій громаді відкрили новозбудовану амбулаторію. Вартість будівництва склала майже 10 мільйонів - фото 9

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото ‒ з сайту Вінницької ОДА