16 верес. 2021 15:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

231

0

В дитсадки і школи Вінниччини «санстанція» зможе прийти без попередження, а на наступний рік ще й складуть графік

В дитсадки і школи Вінниччини «санстанція» зможе прийти без попередження, а на наступний рік ще й складуть графік

Держпродспоживслужба у Вінницькій області має ресурс аби перевірити всі навчальні заклади області, але зараз є умова


В дитсадки і школи Вінниччини «санстанція» зможе прийти без попередження, а на наступний рік ще й складуть графік

В Україні планують без попередження проводити перевірки у їдальнях і харчоблоках шкіл та дитсадків.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Раптові перевірки - візити для раптового обстеження працюючих на предмет носійства золотистого стафілококу будуть відновлені. Таке рішення було прийнято за результатами наради у Президента України Володимира Зеленського щодо ситуації навколо факту масового отруєння дітей у Хмельницькому навчально-виховному об’єднанні №1 «Школа-дитячий садок», - повідомив Віктор Ляшко.

Він зазначив, щоб у подальшому уникнути подібних спалахів у навчальних закладах та захистити дітей від отруєнь, МОЗ ініціюватиме проведення вибіркових раптових перевірок для забору біоматеріалу для дослідження на предмет носійства золотистого стафілококу силами спеціалізованих протиепідемічних бригад.

«Бригади будуть працювати по усій території країни», - зазначив Віктор Ляшко.

Редакція Вінниця.info звернулась за коментарем до керівника Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорія Сидорука. Він зазначив, що служба має ресурс аби перевірити всі навчальні заклади області, але зараз є умова.

«Для проведення позапланової перевірки потрібно або доручення прем’єр-міністра, або заява власника закладу, або скарга фізичної особи. Ми маємо сили, щоб провести обстеження всіх 748 шкіл та понад 500 дитсадків» - говорить Григорій Сидорук.

Разом тим, керівник Держпродспоживслужби області зазначив, що позапланові перевірки меш результативні, ніж планові, які вже років п’ять не проводились .

«Раніше «санстанція» не проводила планових перевірок. Такого не було в законі Про державний нагляд. Для проведення планових перевірок складається план на наступний рік. Вже цього року складемо план перевірок на 2022 рік», - каже Григорій Павлович.

Разом з тим в дописі міністра охорони здоров’я зазначено, що Президент України доручив Мінекономіки, МОЗ, МОН та Держпродспоживслужбі відпрацювати юридичні механізми проведення зазначених раптових перевірок.

«Міністерство охорони здоров’я додатково відпрацьовує механізми посилення контролю за якістю проведення медичних оглядів у закладах охорони здоров’я та лабораторіях. Нам важливо, щоб харчування у освітніх закладах було безпечним та здоровим», - написав Віктор Ляшко.

Поки не внесли змін до регуляторних актів, ініціювати раптову перевірку в закладі може не тільки прем’єр-міністр, а й кожен з батьків може звернутись зі скаргою у Держпродспоживслужбу, щоб перевірили заклад. Скарги однієї людини достатньо, не потрібно збирати підписи під колективним зверненням.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото ілюстративна