18 груд. 2018 09:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

200

0

В головному храмі Вінниці Симеон розповів про ставленика Російської церкви та лист від Варфоломія

В головному храмі Вінниці Симеон розповів про ставленика Російської церкви та лист від Варфоломія

В головному храмі Вінниці Симеон розповів про ставленика Російської церкви та лист від Варфоломія


В головному храмі Вінниці Симеон розповів про ставленика Російської церкви та лист від Варфоломія

 17 грудня, ввечері, напередодні дня пам'яті преподобного Савви Освященного, митрополит Вінницький і Барський Симеон звершив службу в Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці, парафіяни якого є прихожанами Помісної української Церкви.

Після служби Симеон звернувся до вірян. Він розповів про Помісну церкву, прокоментував рішення Синоду УПЦ Московського патріархату, який заборонив його в служінні і призначив керівника Вінницької єпархії. Також Митрополит Вінницький і Барський повідомив, що отримав листа від Вселенського патріарха Варфоломія, в якому він благословляє Симеона.

«Прийняли рішення, що я «розкольник», а значить, забороняюсь священнослужінню. Наші ієрархи забули про те, що вся Україна, і всі православні архієреї, священики, і віряни, по всій Україні, православні всі стали членами Константинопольської Церкви. Тобто, як і було до 1686 року. Всі ми на території Константинопольського патріархату. І тому, все те, що називається хрещенням, і інше, не може накладати окрім Вселенського патріарху. Замість мене призначено нашого земляка, владику архієпископа Варсонофія. Він не один раз бував у нас на святкуванні. Ми його запрошували у нашу єпархію. Ну, визначено було так Синодом, що він відправлений був митрополитом Онуфрієм, а на сьогоднішній день він вже з таким самим титулом Вінницький і Барський. Завтра він прибуває до Вінниці. І виходить так, що у нас буде чотири архієреї. Два митрополити і два архієпископа. Митрополит Симеон, митрополит Роман, митрополит Михайло , який раніше складав структури церковні, а сьогодні є одна церква, і архієпископ Варсонофій, який сьогодні в іншій структурі - УПЦ Московського патріархату. Або, Російській церкві в Україні», - розповів парафіянам після богослужіння владика Симеон.

Симеон зазначає, що рішення Синоду УПЦ МП, його не бентежить. Від Вселенського патріарха отримав листа, де його благословили на подальшу роботу.

«Вселенський патріарх надіслав мені лист на рішення нашого Синоду, відносно моєї заборони, і для моїх священиків і для моїх вірян. Тому, все те, що сьогодні було прийнято у Києві, для нас не має ніякого значення. Це просто напис. Тому, що канонами все це знято», - говорить Симеон.

Російський переклад тексту Патріаршої Грамоти

«Ваше Преосвященство, митрополит Винницкий и Барский, возлюбленный в Духе Святом брат и сослужитель нашей Мерности, господин Симеон! Да будут Вашему Преосвященству благодать и мир от Бога!

После того как Вы, Ваше Преосвященство, обратились к нашей Мерности и изложили свое дело нам, милостью Божией Архиепископу Константинополя-Нового Рима и Вселенскому Патриарху, как не только тому, кто благодаря попечению Церкви имеет непререкаемую обязанность судить о церковных делах, где бы они ни происходили, и давать им окончательное решение, но и как Вашему отцу и владыке, поскольку Ваша епархия, которая в давнее время подпала под другую церковную юрисдикцию, была восстановлена благодаря отзыву и отмене Грамоты, изданной нашим приснопамятным предшественником Дионисием IV, и теперь относится к Великой Константинопольской Христовой Церкви и признается ее истинной дочерью, мы пришли к решению посредством этой Патриаршей Грамоты принять Вас в юрисдикцию нашего Святейшего Апостольского и Патриаршего Вселенского Престола вместе с Вашим непорочным клиром и благочестивым народом, освобождая от всякой ответственности, или обвинения, или любого другого прещения, налагаемого на Вас каким бы то ни было церковным органом, и полностью принимая все, что Вы делали как епископ и пастырь.

С отеческой молитвой мы преподаем Вам свое Патриаршее благословение, братски лобызаем и от всей души призываем на Вас благодать и милость в Троице покланяемого Бога, Которому слава и держава во веки.

14 декабря 2018 года.

Ваш возлюбленный во Христе брат, Архиепископ Константинополя Варфоломей», - зазначено в листі Варфоломія.

В головному храмі Вінниці Симеон розповів про ставленика Російської церкви та лист від Варфоломія

Новину про те, що головний храм Вінниці переходить до Помісної церкви, підтримали не всі священнослужителі, які там працювали. Четверо пішли. А от сам храм не стане місцем роздору, який могли б почати ділити між собою священики вже двох різних Церков. Приміщення відноситься до пам’яток архітектури Національного значення і належить державі.

«Це є власністю держави в особі Вінницької Державної Адміністрації. У 2013 році розпорядження обласної адміністрації, цей комплекс був переданий у безоплатне користування релігійній громаді цього храму. На підставі погодження з Міністерством культури України, складені акти прийому-передачі, підписані охоронні документи. Наше національне законодавство, зокрема роз’яснення Вищого арбітражного суду України, про питання застосування окремих положень, про свободу совісті та релігійних організацій, передбачає, що у разі зміни релігійної організації свого канонічного підпорядкування, не передбачено вилучення церковного, або культового майна. Стосовно інших церков, які не належать до пам’яток архітектури, ми очікуємо якісь юридичні дії після того, як митрополит Епіфаній отримає Томос про автокефалію православної церкви в Україні», - пояснює Ігор Салецький керівник Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА.

Новопризначеному Варсонофію очевидено виділять інший храм, прихожани якого не підтримують об’єднання православних та Помісну церкву в Україні.

В головному храмі Вінниці Симеон розповів про ставленика Російської церкви та лист від Варфоломія - фото 2

Вiнниця.info

title