8 трав. 2020 10:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

61

0

В ізоляторі, де тримають підозрюваних, коронавірусу не бояться?

В ізоляторі, де тримають підозрюваних, коронавірусу не бояться?

У Вінниці перевірили дотримання протиепідемічних заходів в ізоляторі тимчасового тримання поліції


В ізоляторі, де тримають підозрюваних, коронавірусу не бояться?

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в центральних областях Валерій Ольховий та начальник відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого Олена Ярошенко здійснили моніторинговий візит до ізолятора тимчасового тримання №1 ГУ Національної поліції у Вінницькій області (м. Вінниця), що знаходиться у сфері відповідальності МВС. Метою візиту було вивчення стану забезпечення заходів із запобігання та поширення серед затриманих гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Станом на 05.05.2020 в установі утримуються 2 особи.

Під час візиту членами моніторингової групи Секретаріату Уповноваженого встановлено, що в ІТТ недостатньо вживаються заходи з попередження проникнення та поширення коронавірусної хвороби.

Зокрема, на вході до установи відсутня інформація щодо введення в ІТТ №1 карантину, переліку заходів для відвідувачів та персоналу. Наявна лише наліпка «Вхід в масках».

В ізоляторі, де тримають підозрюваних, коронавірусу не бояться?

Також при вході до установи не проводиться температурний скринінг через відсутність безконтактних термометрів. У наявності лише 1 ртутний термометр. Огляд та опитування персоналу та відвідувачів щодо стану їхнього здоров’я не проводиться. Також не проводиться щоденний температурний скринінг і посилений моніторинг стану здоров’я самих утримуваних.

Персонал установи не повністю забезпечено засобами індивідуального захисту. Так, на день візиту, установу було забезпечено лише 3 парами захисних окулярів, 5 захисними костюмами, 40 парами гумових рукавичок, 40 масками та респіраторами. Для дезінфекції приміщень в наявності було всього 3 літри розчину «Стопвірус». Також у березні установа отримала 30 флаконів розчину індивідуальної дезінфекції. З’ясовано, що персоналу на зміну видається лише 1 захисна маска. Через це працівникам ІТТ доводиться їх купувати за власні кошти.

Під час транспортування утримуваних осіб до суду, або для участі у слідчих діях, їх не забезпечено засобами індивідуального захисту (гумовими рукавичками). Посади штатних дезінфекторів в ІТТ не передбачені, тому до проведення дезінфекцій камер залучають самих утримуваних. Якість проведення такої дезінфекції ніхто не контролює.

В ізоляторі, де тримають підозрюваних, коронавірусу не бояться? - фото 2

На неналежному рівні організовано проведення карантинних заходів. Не проводиться дезінфекційна обробка продуктів харчування, предметів першої необхідності, посилок (передач), які надходять до установи. В ІТТ № 1 немає затвердженого плану протиепідемічних заходів щодо недопущення поширення коронавірусної хвороби в установі.

В ізоляторі, де тримають підозрюваних, коронавірусу не бояться? - фото 3

Не дотримується право на безпечні умови перебування утримуваних осіб. Зокрема, встановлено, що лише під час візиту моніторингової групи, утримуваним було видано засоби індивідуального захисту (маски), а в камерах розміщено інформаційні листи щодо профілактики та попередження інфекційних хвороб.

Відсутні жарознижуючі препарати. Не затверджено алгоритм дій (клінічний маршрут руху пацієнта) у разі виникнення підозри на наявність в утримуваних осіб коронавірусу COVID-2019, а також у разі масового спалаху коронавірусної інфекції в установі.

Екстрена медична допомога надається бригадами швидкої допомоги лікувально-профілактичних закладів органів охорони здоров’я за викликом працівників ІТТ.

В ізоляторі, де тримають підозрюваних, коронавірусу не бояться? - фото 4

Нагадаємо, в лютому працівники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно із представниками громадських організацій здійснили повторний моніторинговий візит до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№1)». Виявлено ряд порушень: переповнені камери, відсутність перегородок між санвузлами та приміщенням для сну, порушення прав ув’язнених на медичну допомогу…

Вінниця.info, фото з сайту Уповноваженого з прав людини ВРУ