28 серп. 2020 17:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

489

0

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення

Більшість присутніх ідею підтримали. Тепер цю пропозицію мають винести на сесію районної ради, яка відбудеться за місяць.


В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення

В Крижополі відбулися громадські обговорення щодо перейменування частини вулиці Юрія Тютюнника на вулицю Олексія Порошенка. З 55 присутніх «За» проголосували 33 людини. Тепер цю пропозицію мають винести на сесію районної ради, яка відбудеться за місяць.

Про це йдеться в сюжеті «UA: Вінниця» від 27 серпня.

На ідею перейменування вулиці крижополяни реагують по-різному.

До прикладу, Віта Сафо 9 років мешкає у Крижополі по вулиці Юрія Тютюнника. Каже, що таку назву вулиця отримала під час декомунізації. До цього вулиця була імені Куйбишева. Те, що її знову хочуть перейменувати, дізнається від журналістів.

«Ні, не знали. Нормально я до цього ставлюся. Але проблема в тому, що тоді доведеться документи переробляти», – каже жінка.

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення - фото 2

За словами секретарки Крижопільської селищної ради Людмили Пасічник, перейменувати вулицю просять директори заводу, який заснував Олексій Порошенко.

«На адресу Крижопільської селищної ради надійшло звернення від громадянина селища Крижопіль Войтенка Олександра Івановича. На сьогодні призначені громадські слухання з приводу вивчення думки людей щодо пропозиції з перейменування цієї вулиці», – каже жінка.

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення - фото 3

У малій залі районного будинку культури на громадські обговорення зібралися 55 людей. Більшість – працівники підприємства ПрАТ ПК «Поділля».

Заступник директора підприємства Олександр Войтенко пояснює, чому в Крижополі має з’явитися вулиця імені Героя України Олексія Порошенка.

«Олексій Іванович зробив у Крижопільському районі найбільший внесок у розвиток економіки, соціальної сфери, захисту людей. Те, що він зробив, починаючи з 2000-го року і по сьогоднішній день, назвіть ще людину, яка зробила такий внесок у розвиток даного регіону», – каже чоловік.

Обрали саме цю вулицю, бо на ній розташоване підприємство, яке створив Порошенко. Воно функціонує і досі, сплачує податки і надає робочі місця мешканцям Крижополя. Олександр Войтенко додає – жодного політичного підтексту тут немає.

«Ми не пов’язуємо це з будь-якими політичними акціями в будь-який період. І до виборів, і після виборів. Ми будемо займати нашу соціальну позицію», – підкреслює чоловік.

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення - фото 4

На обговорення винесли три пропозиції:

  • Перейменувати частину вулиці від Залізничного переїзду до вулиці Долейка;
  • Від складів «Агрохіму» до офісу «Кряж»;
  • Не перейменовувати взагалі.

«ПрАТ ПК «Поділля» пропонує Тютюнника залишити на окраїні, де промислова зона. А ближче до центру містечка – Олексія Порошенка. То в мене абсолютно дзеркальна пропозиція. Центр містечка, ближче до залізничного вокзалу, де під асфальтом пролиті літри крові наших людей, лишити Тютюнника, а там, де вулиця далі від центру, де офіс ПрАТ ПК «Поділля», перейменувати на Олексія Порошенка. Якщо працівники і жителі того хочуть», – каже учасник обговорення В’ячеслав Березовський.

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення - фото 5

«Я вважаю небезпечним прецедент перейменування вулиць на бізнесовому ґрунті. Вважаю, що назви вулиць мають виконувати функцію історичної пам’яті і функцію виховання майбутнього покоління», – каже учасник обговорення Василь Снігур.

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення - фото 6

Власну думку щодо перейменування вулиці має й історик Богдан Галайко.

«Не зовсім коректно нівелювати одні історичні постаті, вшановуючи пам’ять інших. Є один із законів, так званих «декомунізаційних», про правовий статус і вшанування борців за українську незалежність в ХХ-му столітті, під який підпадають, безперечно, і воїни армії УНР, до яких належав генерал Юрій Тютюнник», – зазначає дослідник.

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення - фото 7

Адвокатка Жанна Грушко каже – для жителів міста перейменування вулиці не принесе додаткових витрат.

«На жителів, які мешкають по цій вулиці, не покладається обов’язку вносити зміни, наприклад, до паспорта, де зазначено місце реєстрації. До документів, які засвідчують їхнє право власності на житловий будинок. Документи за старою адресою будуть вважатися чинними», – підкреслює фахівчиня.

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення - фото 8

На обговоренні 33-ма голосами підтримали пропозицію перейменувати частину вулиці. Тепер її мають винести на сесію райради, яка відбудеться через місяць. Якщо депутати підтримають, то 720 метрів дороги від вулиці Гаврилюка до вулиці Долейка у Крижополі перейменують на Олексія Порошенка. Решта вулиці так і залишиться імені Юрія Тютюнника.

В Крижополі може з’явитися вулиця імені Олексія Порошенка. Відбулися громадські обговорення - фото 9


Нагадаємо, 16 червня у віці 84-ох років помер депутат Вінницької обласної ради двох скликань, успішний бізнесмен, Герой України, заслужений працівник сільського господарства України, батько п’ятого президента Петра Порошенка, Олексій Іванович Порошенко.

19 червня у Києві відбулася церемонія прощання з Олексієм Порошенком.

Вінниця.info, відео – з YouTube-каналу «Суспільне Вінниця»

title