9 груд. 2019 15:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

164

0

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото

До Дня Збройних сил України, в Крижополі, що на Вінниччині, реконструктори відтворили бій часів Української революції 1917-1921 років


В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото

До Дня Збройних сил України, в Крижополі, що на Вінниччині, реконструктори відтворили бій часів Української революції 1917-1921 років. Бойові баталії відбувалися на залізничній станції «Крижопіль», де колись пройшли бойові зіткнення між союзними військами УНР і Галицької армії та військами Червоної армії та так званої «Білої гвардії».

Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Зовсім нещодавно, років з десять тому українці отримали можливість дізнаватися про події в історичному житті своєї країни, які сьогодні об`єднані під загальною назвою «Українська революція 1917 – 1921 років».

5 років, на які за часів радянської історичної пропаганди було накладене «табу». Але час має своє правило: рано чи пізно «все таємне стає явним». І сьогодні на багато питань щодо «Української революції», її події на Поділлі, і, зокрема, на теренах сучасної Вінниччини й Вінниці відповідають тематичні виставки і національно – патріотичні заходи, як то урочисте відкриття пам`ятної меморіальної дошки Голові Директорії та отаману військ УНР Симону Петлюрі, який у вересні 1919 року на залізничній станції «Крижопіль» прийняв звіт бойової залоги залізничного панцирника «Хортиця» та виступив із патріотичною промовою до місцевого населення.

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото

6 грудня у селищі Крижопіль, на залізничній станції знову людно: місцеві жителі та численні гості вітали один одного як з Днем Збройних Сил України, так і з цією пам`ятною історичною подією, вшанували пам`ять українських вояків, які полягли 100 років тому в боях за вільну Україну, і які й сьогодні на сході нашої країни боронять її незалежність.

Реконструктори відтворили бої за часів Української революції 1917 – 1921 років на території залізничної станції «Крижопіль» та навколишніх земель відбувались бойові зіткнення між союзними військами УНР і Галицької армії та військами Червоної армії та так званої «Білої гвардії». І залишити це без належної історичної уваги було б неприпустимо. 6 грудня Крижопіль відвідали і прямі нащадки вояків армії УНР, історики, громадські діячі, митці та письменники Київщини Вінниччини, а також історичні реконструктори зі Львова, Луцька, Тернополя, і, звісно, Вінниці, які продемонстрували учасникам урочистостей бойові баталії тих років, військову техніку у дії, наступ і оборону в умовах, «наближених до бойових»; а сучасні військові із прикордонного Могилів – Подільського загону демонстрували вправність й технічні засоби охорони кордонів нашої держави.

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото - фото 2

Такі події дозволяють сучасникам поринути у насправді ще незвіданий, а тому і, певним чином, феноменальний для сучасного сприйняття період «Української революції» - період, коли наші предки своїми ідеями, духовними силами та громадянськими прагненнями утверджували Українське Державотворення.

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото - фото 3

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото - фото 4

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото - фото 5

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото - фото 6

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото - фото 7

В Крижополі на залізничній станції відтворили бій часів Української революції. Фото - фото 8

Вінниця.info, фото з сайту Вінницької ОДА