14 серп. 2020 13:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

179

0

В Міністерстві інфраструктури планують виключити аеропорт «Вінниця» з переліку об’єктів, на які передбачено держфінансування

В Міністерстві інфраструктури планують виключити аеропорт «Вінниця» з переліку об’єктів, на які передбачено держфінансування

Вінницький аеропорт планують виключити з державної програми підтримки до 2023 року


В Міністерстві інфраструктури планують виключити аеропорт «Вінниця» з переліку об’єктів, на які передбачено держфінансування

В Міністерстві інфраструктури України готують проект рішення, за яким вінницький аеропорт виключають з переліку об’єктів, на які передбачено державне фінансування. Цей проект рішення планують винести на найближче засідання Уряду. Про це 14 серпня під час брифінгу розповів міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

«Вчора нам стало відомо, що Вінницю хочуть позбавити сучасного аеропорту. Справа в тому, що Міністерство інфраструктури України готує на найближче засідання Уряду проект рішення, де мають виключити Вінницю або наш Вінницький аеропорт з переліку аеропортів, на які передбачено державне фінансування. При цьому, Вінниця – фактично єдине місто, яке виключають з цієї програми та, разом із тим, включають інші міста щодо фінансування цих аеропортів. Мені, в цілому, незрозуміла вибіркова позиція Міністерства інфраструктури по відношенню до вінничан.

По-перше, у Вінниці знаходиться штаб Військово-повітряних сил Збройних Сил України. І, однозначно, військові літаки мали би злітати з сучасної злітно-посадкової смуги. По-друге, по оцінкам експертів саме вінницький аеропорт за останні п’ять років є аеропортом, що найбільш динамічно розвивається серед аеропортів центральної частини України з точки зору росту пасажиропотоку. І, фактично, міська рада, враховуючи, що це є комунальне підприємство, достатньо багато приділяла уваги щодо розвитку інфраструктури і самого аеропорту, аеровокзалу, злітно-посадкової смуги. Думаю, багато хто з вас безпосередньо користувався аеропортом, літаючи в інші країни, в тому числі, в Київ. І на сьогоднішній день ми всі розуміємо, що нам необхідно проводити реконструкцію, щоб цей аеропорт розвивався.

Ми провели колосальну роботу, а саме: зробили проект, пройшли державну експертизу і отримали дозвіл на реконструкцію. І додам, що було зроблено проектування та експертизу за рахунок міських коштів. В тому числі, на підтримку нашого аеропорту з осені минулого року, коли було вже оголошено про закриття його на реконструкцію, тому що, фактично, нами була підписана угода з переможцем тендеру по процедурі «ProZorro» на реконструкцію аеропорту. Мало того, цей переможець вніс відповідний гарантійний внесок на рахунок комунального підприємства, що він спроможний виконувати ці роботи. І на два роки в нас було передбачено безпосередньо цей контракт.

Хочу сказати, що саме завдяки цій всій кропіткій роботі нас було включено в державну програму розвитку аеропортів до 2023 року, і Уряд Володимира Гройсмана виділив 300 мільйонів гривень у 2019 році безпосередньо на виконання першої черги цього аеропорту, а саме – злітно-посадкової смуги. На жаль, потім Уряд Гончарука скасував це рішення, і кошти в нас забрали. Ми все одно зберігали надію, що аеропорт залишиться в програмі, і коли буде можливість в державі підтримати безпосередньо цей проект, ми далі б продовжили реалізацію реконструкції злітно-посадкової смуги. Але тепер Вінницю взагалі хочуть викинути з цієї програми до 2023 року, відповідний проект рішення готує Міністерство інфраструктури, і на наступне засідання Уряду воно буде виноситися.

Тому я звертаюся до членів Уряду, до Прем’єр-міністра України з проханням не робити цього. Також я буду звертатися до голови облдержадміністрації Сергія Борзова, щоб він теж підтримав вінничан і Вінницький регіон з точки зору підтримки аеропорту. Адже він важливий не тільки для міста Вінниці, а важливий для всього регіону і з точки зору туристичної, і інвестиційної привабливості. Я переконаний, що і Вінниця, і вінничани, і Військово-повітряні сили України повинні мати сучасний аеропорт. Далі ми будемо проводити реконструкцію аеровокзалу для того, щоб могли нормально сідати і злітати і пасажирські літаки, і військові», – розповів мер.


Нагадаємо, в лютому у Вінниці замовили проект реконструкції аеровокзалу. Раніше в Кабміні створили інвестиційний атлас, до якого включили вінницький аеровокзал та залізничний вокзал.

Минулоріч провели тендер на реконструкцію аеродрому. Архітектори опублікували зображення, як може виглядати аеропорт «Вінниця» після реконструкції.

Також в грудні 2019 року вінницький аеропорт включили до переліку пріоритетних об’єктів у рамках державно-приватного партнерства.

Влітку того ж року планували розпочати реконструкцію злітно-посадкової смуги аеропорту.

Вінниця.info, відео – з фейсбук-сторінки Сергія Моргунова

title