1 квіт. 2020 13:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

85

0

В МОЗ дозволили роботу продуктових ринків, але за деяких умов – постанова

В МОЗ дозволили роботу продуктових ринків, але за деяких умов – постанова

Постанову підписав 31 березня головний санітарний лікар Віктор Ляшко


В МОЗ дозволили роботу продуктових ринків, але за деяких умов – постанова

31 березня в Міністерстві охорони здоров’я прийняли рішення про відкриття продуктових ринків за умови дотримання низки правил. Персонал, як і відвідувачі, мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту, а відстань між покупцями в чергах не повинна бути меншою за півтора метри. Торгувати своєю продукцією зможуть лише зареєстровані оператори ринку харчових продуктів. Відповідальність за дотримання цих правил покладають на органи місцевого самоврядування.

Про це повідомлять на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Постанову про відкриття ринків підписав заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Відповідно до статті 30, 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», постановляю:

  1. Органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) при здійсненні торгівлі на ринках забезпечити можливість функціонування ринків лише за дотримання наступних умов:
  • зареєстрований оператор ринку харчових продуктів;
  • знаходження на ринку не більше одного відвідувача на 20 м2 торгівельної площі;
  • наявна можливість забезпечення дотримання відстані між покупцями в чергах не менш ніж 1,5 метри;
  • забезпечення відповідного персоналу та покупців засобами індивідуального захисту;
  • забезпечена можливість дотримання протиепідемічних заходів;
  • для ринків вихідного дня відстань між місцями торгівлі повинна становити не менш ніж 3 метри.

2. Директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України довести дану постанову до відома Київської міської, обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування», - йдеться в Постанові головного санітарного лікаря.

За повідомленням МОЗу, в разі зловживань, якщо комерційні інтереси переважатимуть над суспільними, в Міністерстві прийматимуть додаткові рішення щодо корегування та винесення нових постанов.

«Важливо, щоб, незважаючи на карантинні заходи, люди мали змогу придбати харчові продукти. Дотримання умов співробітниками торговельних ринків будуть контролювати відповідні органи.

Відповідальність за дотримання умов при відкритті ринків і рішення про доцільність їх відкриття повністю залежить від рішень органів місцевого самоврядування», ‒ зазначив Віктор Ляшко.

Нагадаємо, раніше в МОЗ оновили алгоритм, за яким відбуватиметься лікування хворих на коронавірус громадян.

Медики Вінниці першими в Україні створили власний протокол лікування, не дочекавшись центрального.

Варто зазначити, що з 23 березня у Вінниці застосували обмеження щодо роботи ринків. Вони могли працювати з 10-ї до 14-ї години.

З 29 березня в громадському транспорті ввели обмеження на перевезення пасажирів. Відтепер возитимуть лише працівників критичної інфраструктури, які мають спеціальні перепустки.

Під час свого брифінгу 1 квітня голова ОДА Владислав Скальський розповів про КПП на Вінниччині та правила їх перетину.

Вінниця.info