8 верес. 2020 09:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

113

0

В МОЗ розподілили на Вінницьку область 27 апаратів штучної вентиляції легень

В МОЗ розподілили на Вінницьку область 27 апаратів штучної вентиляції легень

З них 18 – вже отримали опорні лікарні з лікування COVID-19 І та ІІ хвилі.


В МОЗ розподілили на Вінницьку область 27 апаратів штучної вентиляції легень

В Міністерстві охорони здоров’я розподілили на Вінницьку область 27 апаратів штучної вентиляції легень VSmart VFS-510. З них 18 – вже отримали опорні лікарні з лікування COVID-19 І та ІІ хвилі. Це апарати для пацієнтів, що потребують середньотривалої, але потужної вентиляції легень залежно від рівня сатурації. На сьогодні в області налічують 407 апаратів ШВЛ, з яких високого класу – 39, середнього – 200.

Про це повідомляють на сайті Вінницької облдержадміністрації з посиланням на голову ОДА Сергія Борзова.

«Сьогодні поїхав у Вінницьку «районку» – там теж мають отримати новий ШВЛ. Це «ковідна» лікарня, яка з самого початку пандемії приймає інфікованих. Просто неба поговорили з лікарями про коронавірус», – повідомив керівник регіону.

«Як кажуть самі медики, «ми на цей процес не впливаємо – коронавірус йде природнім шляхом»… Серед інфікованих з’явились студенти медуніверситету, аграрного університету… А, значить, далі – викладачі, родичі студентів. На вихідних COVID-19 «розвезуть» громадським транспортом, а далі – мамам і татам…», – зауважує Сергій Борзов.

Про що говорять лікарі?

  • «Головне — вчасність лікування. Це основний критерій ефективності. Бо це захворювання має свої критичні дні: якщо у ці критичні дні не попадати з антибіотиком, тоді маємо проблеми — реанімацію...»;
  • ««На ногах» переносять симптоми ГРВІ, температура 37, а потім два-три дні – і важче…»;
  • «Якби люди одягнули маски на два тижні, ми би цю проблему серйозно присадили. Гляньте, тут біля лікарні, скільки без масок. Якщо було по 200 хворих по Україні в день, то тут ґвалт кричали і вдома сиділи, бризкали дезинфікатором на руки і ручки дверей, бо були налякані. А тепер маємо 3000 хворих, і всім байдуже. В магазині маска на бороді, в аптеці. Я роблю зауваження, то ще обурюються. Навіть на вулиці треба з маскою ходити – у цей критичний час. Це дозволить зменшити напругу. По телевізору ніхто вже нічого не говорить, тільки іноді по місту проїде машина із гучномовцем»;
  • «Впала настороженість — це велика помилка. Розслабились»;
  • «Поки певна кількість не перехворіє, доти буде пік»;
  • «І є проблема дитяча. Сьогодні в школах діти не орієнтовані на те, як в Японії, де вчать визначати особисті ризики. Дитина не може визначити ступінь ризику, коли вона в транспорті чи на вулиці без маски…».

«Я не нагнітаю ситуацію, а хочу, щоб мене почули. На жаль, особливість цього вірусу в тому, що спочатку людина може не відчувати жодних симптомів, а вже за два-три дні – пневмонія. Постійно збільшується кількість ліжок для лікування хворих на «ковід» – сьогодні це 1087. Коли ще у червні було 386. Перелік опорних лікарень по «ковіду» доповнили ще 8 районних лікарень, тепер вже 17 лікарень в області приймають ковідних пацієнтів. І ще готуються кілька лікарень. Але кількість хворих росте. 90 летальних випадків по області з початку карантину», – зазначив голова ОДА, звертаючись до вінничан, додавши, що Вінницький район віднедавна перебуває у «помаранчевій зоні».

Поки антитіла в достатній кількості, на думку лікарів, знову захворіти неможливо. Але це не є аксіомою, тому що вірус нетиповий, і поки невідомо, як він проявлятиме себе надалі. Тепер є і статистика повторного захворювання.

Голова ОДА наголосив – коронавірус вніс у суспільство особливі правила й нові норми етики. Необхідно виконувати їх не лише для себе, а й з поваги до оточення. Бо так правильно.

Окремо Сергій Борзов подякував усім медикам, адже вони на першій лінії ризику.

В МОЗ розподілили на Вінницьку область 27 апаратів штучної вентиляції легень

В МОЗ розподілили на Вінницьку область 27 апаратів штучної вентиляції легень - фото 2

Нагадаємо, 3 вересня державна комісія з питань ТЕБ та НС віднесла Вінницький район до «помаранчевої зони». Нові карантинні правила дійсні з 7 вересня. Вінниця та ще низка населених пунктів області – в «жовтій зоні». Решта – в «зеленій».

Вінниця.info, фото – з сайту Вінницької ОДА