3 листоп. 2022 11:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

484

0

«В окопах атеїстів немає» - військовий капелан з Вінниці, який їздить на передову

«В окопах атеїстів немає» - військовий капелан з Вінниці, який їздить на передову

Окрім місії священнослужителя, капелани привозять волонтерську гуманітарну допомогу



«В окопах атеїстів немає» - військовий капелан з Вінниці, який їздить на передову

Понад два місяці тому служитель Вінницької єврейської Месіанської общини Євген Блищик вирішив стати капеланом. Відтепер, він носить військову форму та їздить із корпусом військових капеланів Християнської служби порятунку на передову, зокрема на нульову лінію. Окрім місії священнослужителя, капелани привозять волонтерську гуманітарну допомогу.

«В окопах атеїстів немає» - військовий капелан з Вінниці, який їздить на передову


«Капелан – це військовий священник, який прикріплений до певного підрозділу і разом із військовими молиться, мотивує та надихає. Цією роботою я почав займатися два місяці тому. До війни я був звичайною віруючою людиною. Влітку приєднався до християнської служби порятунку. Там є корпус військових капеланів. Я пройшов певні підготовчі тренінги та семінари. В мене було дві поїздки на передову до наших вінницьких військових.

У вересні в мене була перша поїздка на три дні. Я спілкувався з хлопцями, завіз необхідну гуманітарну допомогу, яку вони просили - це лопати, плівка, для облаштування бліндажів, обігрівачі. На початку жовтня була наступна поїздка і ми вже привезли значно більше допомоги. Там зовсім інше життя. Пусто, безлюдно. Був випадок, коли вночі наш автомобіль натрапив на вибоїну, і зігнувся диск у колесі. Довкола темно, ні душі. Однак, нам вдалося таки знайти майстра шино монтажу. Він допоміг нам і на відріз відмовився приймати кошти чи допомогу», - розповідає служитель Вінницької єврейської Месіанської общини, капелан Євген Блищик.

За словами пана Євгена, кожна поїздка на лінію вогню є небезпечною. Наші воїни іноді потребують звичайного спілкування. Саме тому військові капелани їдуть туди, де вкрай важко аби помолитися та підтримати кожного, попри труднощі та небезпеку.

«В окопах атеїстів немає» - військовий капелан з Вінниці, який їздить на передову - фото 2

«Ми приїжджаємо, ми обіймаємо кожного бійця. Це обов’язкова душевна важлива складова. Наш вінницький підрозділ зараз перебуває у зоні важких боїв та арт обстрілів і вороги від них за 100 метрів. Вони навіть чують їхні крики. Там важка частина лінії фронту. Тому ми приїжджаємо можемо разом поїсти, потім іде служіння, настанови, біблійні істини. Ми наголошуємо, що вони роблять важливу справу, що вони захищають нашу територію і наших дітей.

Також ми передаємо привіти із дому, малюнки та браслети від дітей. Часом хтось бажає поспілкуватись і посповідатися, розповісти про що переживає чи думає. От реальна історія одного солдата. В нього померла бабуся, яка його виростила і він каже: "я тут на війні і навіть не можу поїхати та її поховати". В нього горе особисте. Або хтось вбив – його мучить совість. Різні історії!», - говорить Євген Блищик.

Військовий капелан роздає кожному бійцю пластикову карточку із молитвами, яка є своєрідним духовним захистом під час важких боїв.

«З однієї сторони карточки - молитва «Отче Наш», а з іншої молитва — 91-й Псалом в українському перекладі. Командир роти каже мені: "в окопах атеїстів немає". Це його дослівна цитата, коли починаються обстріли всі починають молитися і хапатися за Бога, аби він вберіг. Я читав реальну історію, коли БТР наших воїнів обстрілювали, одночасно прилетіли дві міни, але всі врятувались, та встигли втекти. Почали летіти осколки і лише один осколок потрапив у гранатомет, який був на спині у військового і ніхто не був пошкоджений чи поранений. І командир цієї роти каже: це ніщо інше, як Боже диво», - зазначає військовий капелан.

Нині пан Євген планує наступні подібні виїзди, і налоголошує, що зараз вкрай необхідно придбати важливі речі для українських військових. Для цього просять робити донати на рахунки і в тому числі військовий капелан проводиться збір на дрон для нашого вінницького підрозділу.

Ціль: шість тисяч доларів. 5168752080732541 Приват 5375411200898984 Моно


«В окопах атеїстів немає» - військовий капелан з Вінниці, який їздить на передову - фото 3

«В окопах атеїстів немає» - військовий капелан з Вінниці, який їздить на передову - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info