15 серп. 2021 15:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

87

0

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю»

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю»

Гостей приймали короваєм та медом


​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю»

З нагоди 30-річчя Незалежності України у Погребищі стартував фестиваль пам’яті фольклористки Насті Присяжнюк. Гостей приймали короваєм та медом 26 старостинських округів територіальної громади.

Про це повідомляється на сайті ОДА.

Запашними короваями, дідухами зі стиглого колосся, вишитими рушниками, узваром, медом та кошиками стиглих фруктів зустрічали жителі громади гостей фестивалю, який цьогоріч проходить в рамках плеяди культурно-мистецьких заходів «Ти у мене єдина».

Голова ОДА Сергій Борзов та його Перший заступник Наталя Заболотна, які разом з керівниками Вінницького району завітали на Батьківщину славетної фольклористки Насті Присяжнюк у Погребище, опинилися у гущі святкування на міському стадіоні «Колос».

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю»

«Я радий бути тут сьогодні з вами та відкривати фольклорний фестиваль із вшанування пам’яті фольклористки Насті Присяжнюк, - вітав зі сцени всіх присутніх на святі Сергій Борзов. - Її постать неперевершена і непересічна в українській культурі, вона належить не лише Україні, але й всьому світу. Записи фольклору, зроблені Настею Присяжнюк, є нашою культурною спадщиною, яку треба передати дітям».

Гості фестивалю мали змогу на великому екрані побачити експонати краєзнавчого музею імені Анастасії Присяжнюк, у колекції якого зберігається близько 17 тис. народних пісень, прислів'їв та приказок, плачів та голосінь, казок, переповідок та бувальщин, які за своє життя зібрала фольклористка.

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю» - фото 2

З фестивальної сцени звучали виступи фольклорних гуртів та народних аматорських колективів Погребищенської територіальної громади, майстерний спів також демонстрували творчі колективи Липовецької, Іллінецької, Дашівської, Глуховецької, Оратівської, Калинівської територіальних громад.

На різноманітних локаціях проходили майстер-класи народних майстрів, дегустації обрядових страв, виставки вишитих виробів та показ старовинних строїв. Не забули організатори фестивалю і про найменших глядачів: для них працювало містечко розваг: батути, атракціони, ігрова програма та багато інших цікавинок.

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю» - фото 3

Родзинка фестивалю «Світанки над Россю» - виступи почесних гостей: заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка» та гурту «Шпилясті кобзарі» з міста Києва.

Варто нагадати, що свято народних традицій у Погребищі є одним із плеяди культурно-мистецьких заходів «Ти у мене єдина», які організовує Вінницька облдержадміністрація до 30-річчя Незалежності України в усіх шести районах області.

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю» - фото 4

До слова, фольклористка Настя Присяжнюк народилася 22 грудня 1894 р. у містечку Погребище (тоді – Бердичівського повіту Київської губернії) у багатодітній сім'ї Андріана Присяжнюка. Це була дванадцята дитина в сім’ї.

Настя через бідність родини закінчила лише двокласну школу, але мала неабиякі здібності до навчання і де тільки могла, співала і бралась за книжку. Мріяла стати вчителькою, і її мрія таки збулася, хоч шлях до неї був дуже тернистим. У 1917 у Києві склала екстерном іспити на звання вчительки. З цього часу працювала у школі.

Провчителювавши понад 10 років, Настя Андріанівна 1927 року вступила до Кам'янець-Подільського інституту народної освіти. 1930 року вона закінчила його, а далі продовжила навчання в аспірантурі, була визнаним фахівцем з філології, готувалася до захисту кандидатської дисертації при кафедрі української мови Київського університету.

Фольклористка записала близько 7 тисяч пісень, 4,5 тисячі народних оповідань, понад 50 тисяч прислів’їв та приказок, 2,5 тисячі загадок, голосінь, замовлянь і повір’їв, матеріали до народного сонника, легенди Погребища і навколишніх сіл району.

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю» - фото 5

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю» - фото 6\

​В Погребищі відбувся фестиваль «Світанки над Россю» - фото 7

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ОДА