11 листоп. 2019 16:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

325

0

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото

7ААС став одним із перших судів в Україні, де охорона здійснюватиметься підрозділом судової охорони.


В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото

11 листопада новостворений підрозділ Служби судової охорони прийняв під охорону приміщення Сьомого апеляційного адміністративного суду. До початку повноцінного функціонування судової охорони її завдання виконували співробітники Нацгвардії та Нацполіції України.

7ААС став одним із перших судів в Україні, де охорона здійснюватиметься підрозділом судової охорони.

Перший конкурс на набір працівників у Службу судової охорони відбувся 2 вересня. Зараз у строю близько 100 бійців, частина з яких вже несуть службу по охороні судів. Конкурси, які проводили, полягали в першу чергу на перевірці фізичних здібностей, а також проведення співбесіди.

«Рішення про створення такого органу приймалося на законодавчому рівні. Вінницький підрозділ був зареєстрований та почав функціонування 1 серпня поточного року, перший конкурс було оголошення 2 вересня. Вже буквально за цей час команда Територіального управління спромоглася поставити у стрій фактично 100 бійців, частина з яких вже несуть службу по охороні судів. Конкурси полягають, в першу чергу – перевірка фізичних здібностей і співбесіда.

Конкурси нині продовжуються, загалом у штаті бійців має бути 270 чоловік на всю Вінницьку область. Наразі ще є 70 осіб, які чекають призначення. Фактично, охоронці мають всі ті функції, які має Нацполіція – спецзасоби, зброя тощо і будуть їх використовувати в надзвичайних ситуаціях відповідно до Закону «Про Національну поліцію», – каже Євген Прудиус, начальний ТУ Служба судової охорони у Вінницькій області.

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото

Охоронцем Служби судової охорони може стати будь-хто, починаючи з 18 років. Особливі вимоги, зазначає Євген Прудиус, – порядність та фізична підготовка.

Відтепер Нацгардія більше не буде охороняти приміщення суду, цим буде займатися судова охорона. Обов’язки будуть майже однакові, однак наразі Служба лише починає формуватися, розробляються окремо правила пропуску працівників до суду, розробляються стандарти та правила поведінки для охоронців. Працівники судової охорони будуть працювати в приміщенні 7ААС – цілодобово.

Після того, як було проведено конкурс – проходило навчання. Понад місяць Нацгвардійці передавали свій досвід новій службі.

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото - фото 2

«Три роки ми охороняли суди Вінниччини. Оскільки була створена Служба судової охорони, ми за останні декілька місяців передавали свій досвід новій службі. Ми вчили охоронців, як правильно здійснюється пропускний режим, на що потрібно звертати увагу при спілкуванні з громадянами, як діяти при виявленні заборонених предметів та надзвичайних подіях. Також як правильно записати людину, на що звернути увагу при перевірці документів, сумок. Ми теоретично їм розповідали, а також практично відпрацьовували дії за надзвичайних обставин», – каже Вадим, старший солдат Нацгвардії.

Працівник Служби судової охорони Сергій Мороз каже, що до отримання даної посади, 15 років працював поліцейським, вирішив змінити посаду через те, що тут кращі умови роботи.

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото - фото 3

«Служба судової охорони – це державний орган в системі правосуддя, який забезпечує охорону та підтримує громадський порядок у судах. Потрапив я на цю спеціальність по конкурсу, здавав фізпідготовку та проходив співбесіду. Раніше я працював у поліції 15 років. Ці дві посади відрізняються тим, що тут ми забезпечуємо охорону в судах, виконання функцій щодо державної охорони, а також на Службі судової охорони кращі умови роботи. Ми проходили навчання місяць – вчили статус судоустрію», – розповідає Сергій Мороз, працівник Служби судової охорони.

7ААС у свою чергу сприяє належному захисту судів Вінниччини та громадян, які перебувають в будівлі суду. Саме тому приміщення по вул. Брацлавській, 14 було передано Сьомим ААС у оперативне управління ТУ Служби судової охорони у Вінницькій області аби структура якомога швидше могла приступити до виконання службових обов’язків.

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото - фото 4

«Протягом останніх років ми можемо спостерігати, коли в судах досить часто відбувалися певні ситуації, особливо при розгляді резонансних справ. Це призвело до того, що судова влада стала думати про те, що необхідно своїми силами забезпечувати безпеку в судах, насамперед не для суддів, а для відвідувачів. Так з’явилася ідея створення окремої структури з функціями правоохоронного органу Служба судової охорони.

Сьогодні 7ААС став одним із перших в Україні, який прийняв на обслуговування Служба судової охорони. Ми будемо орієнтувати працівників на те, що це сервісна служба – аби в першу чергу дбали про безпеку. В свій час, коли Вінницький апеляційний адміністративний суд знаходився на вулиці Брацлавській, після переїзду сюди, там залишилося приміщення. Керівництвом суду було прийнято рішення надати можливість там розміститися новоутвореній Службі. Це дало можливість їм досить швидко «розгорнутися», провести необхідні конкурси та розпочати свою діяльність», – розповідає Богдан Моніч, суддя 7ААС, голова Ради суддів України.

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото - фото 5

Довідка.

Служба судової охорони – це державний орган у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримки громадського порядку в судах. Спеціалізований державний орган передбачено ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» (стаття 160), що був прийнятий Верховною Радою України ще у 2016 році. однак лише з березня 2019 року розпочався активний етап формування Служби судової охорони.

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото - фото 6

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото - фото 7

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото - фото 8

В приміщенні Сьомого апеляційного суду запрацювала Служба судової охорони. Фото - фото 9

Вінниця.info