10 трав. 2018 18:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

131

0

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби

 В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби 


В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби

 На батьківщині відомого вченого мікробіолога Данила Кириловича Заболотного у Кижопільському районі діє один з найстаріших навчальних закладів на Поділлі - Заболотнянське вище професійне училище. З 1881 року тут готували поварів, межовиків (землемірів) та гувернерів. Зараз проводять підготовку фахівців по 20 професіях. Аби дати дітям якісну освіту та в майбутньому забезпечити роботою, в училищі налагодили співпрацю з двома місцевими підприємствами та вже понад 15 років співпрацює з навчальними закладами Франції: Шинуа-Бар (м. Монтаржі), «Луї Пастер» (м. Мармія) та Барньяно ді Кардзано (Брешіа, Італія). На території училища навіть планують створити центр українсько-французької дружби.

«Ми 15 років співпрацюємо з навчальними закладами, фермерськими господарствами Франції. Зараз нам дають кошти на реконструкцію будівлі, аби там був їх офіс та розмістити своїх представників. Вони їдуть до нас, наші студенти їдуть до них на стажування, вивчення мови. За час співпраці 12 наших студентів вступили до французьких коледжів а потім університетів», - говорить директор навчального закладу Василь Романцов.

На базі ПТУ є власне господарство, яке стало місцевою туристичною родзинкою та навчальний центр, де готують унікальну продукцію з молока ослиць та альпійських кіз.

«Училище має власне господарство, лише від 273 га орної землі за минулий рік отримали 4 млн. гривень чистого прибутку. Мають поголів'я ВРХ -36 голів, 450 овець, сотня кіз та 50 осликів. У навчальному центрі училища, що в с. Чорномин Піщанського району є два ставка, бджоли, альпійські кози, які дають до 14 літрів молока. Там є цех з виробництва сиру, йогурту та мила. Мило роблять лише з ослиного молока. Щоб отримати 100 грам мила, потрібно 10 літрів молока. Зараз при невеликій чисельності ослиць, молоко використовують лише в лікувальних цілях. Коли матимемо більше тварин, будемо робити сири», - розповідає Василь Романцов.

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби

В українських підприємств все гостріше постає питання робітничих кадрів. Тому менеджмент звертає увагу на студентів та долучається до навчального процесу, надаючи училищу матеріальну базу.

«Ми допомагаємо, але з дітьми контракти не підписуємо, ні до чого їх не зобов'язуємо. Ми допомагаємо дітям отримати кваліфікацію, при цьому, випускники самі обирають де їм працювати. Вони можуть отримати у нас перше робоче місце, але якщо хочуть працювати в іншому фермерському господарстві будь-де на території України - це їх право їх вибір.

В рамках програми ми надаємо сучасну техніку. Наші механізатори та сервісні інженери разом з учнями проводять ремонт техніки. Тим, кому виповнюється 18 років, вони можуть на техніці пройти навчання та отримати водійське посвідчення. В результаті є взаємовигідна співпраця - учні вміють працювати на техніці, знають правила роботи на великих підприємствах, забезпечені спецодягом та отримують за практику гроші. Минулого року це було 4 тис гривень, цього року готові платити понад 5 тис гривень», - розповідає директор аграрного підприємства Олександр Гавріш.

На ПТУ чекає зміна форми власності – з державної у комунальну власність територіальних громад Вінницької області.

«Ми чекаємо постанову КМУ, яка передала б у комунальну власність цілісні майнові комплекси ПТУ. Тоді ми зможемо оперативніше вирішувати ряд питань через сесії облради. Заболотнянське училище має гарні традиції. Важливо що є міжнародне співробітництво. Але найголовніше завдання - підготовка кваліфікованих кадрів», - говорить голова облради Анатолій Олійник.

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби - фото 2

Училище

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби - фото 3

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби - фото 4

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби - фото 5

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби - фото 6

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби - фото 7

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби - фото 8

В ПТУ на Вінниччині планують створити центр українсько-французької дружби - фото 9

Раніше редакція публікувала матеріал про ослину ферму, яку утримує училище.

Вінниця.info