26 квіт. 2017 09:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Влада
0

61

0

В рейтингу КВУ Коровій замкнув десятку найкращих голів ОДА. Чим знизили рейтинг губернатора?

В рейтингу КВУ Коровій замкнув десятку найкращих голів ОДА. Чим знизили рейтинг губернатора?

 Керівник Вінницької облдержадміністрації увійшов до десятки кращих


В рейтингу КВУ Коровій замкнув десятку найкращих голів ОДА. Чим знизили рейтинг губернатора?

 КВУ склав рейтинг діяльності голів ОДА за І квартал 2017 року. Перше місце в рейтингу зайняла голова Харківської ОДА Юлія Світлична, останнє місце – 24 дісталось голові Волинської ОДА Володимиру Гунчику. Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій – на 10 місці в рейтингу.

Дослідження проведені Комітетом виборців України.

Коровій Валерій Вікторович, був призначений на посаду у лютому 2015 року. Очільник Вінницької ОДА опустився лише на одну сходинку у порівнянні з рейтингом за 2016 рік.

Економічні показники регіону та статистичні дані

Упродовж І кварталу на Вінниччині мало місце зростання промисловості регіону. Так, індекс промпродукції за січень-лютий склав 117,8%. За темпами виробництва область є однією з перших в Україні. У добувній промисловості і розробленні кар’єрів обсяги промвиробництва збільшились на 16%, у переробній промисловості – на 19%. Загалом у січні- лютому підприємствами області було реалізовано промислової продукції на 11,2 млрд. грн. Частка області у загальнодержавному обсязі складає 3,2%. У структурі обсягів реалізованої промислової продукції найбільша частка (79,2%) припадає на переробну промисловість. Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу населення у січні-лютому 2017 року становив 7 тис. грн.

Сума невиплаченої заробітної плати працівникам підприємств та організацій Вінницької області на 1 березня 2017 року становила 12,5 млн. грн. На 1 березня 2017 року відсутня заборгованість перед працівниками з виплати заробітної плати у 18 районах області. У загальній сумі заборгованості України питома вага Вінницької області становила 0,6%. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника у лютому 2017 р. становила 5225 грн.

В рейтингу КВУ Коровій замкнув десятку найкращих голів ОДА. Чим знизили рейтинг губернатора?

В області зафіксоване одне з найнижчих в Україні зростання цін. Так, індекс споживчих цін до грудня минулого року за березень склав 103,2% (по Україні 103,9%). Серед найменш успішних напрямків – темпи будівництва по області. Індекс будівельної продукції за січень-лютий склав лише 63,8% від аналогічних показників минулого року. У січні-лютому 2017 р. підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 132,6 млн. грн. Частка Вінницької області у загальнодержавному обсязі будівельних робіт становила 1,6%. Найбільше (82%) загальнообласного обсягу робіт було виконано будівельними підприємствами м. Вінниці.

Оцінки експертів

Експерти дуже високо оцінили діяльність очільника Вінниччини. Назагал, переважна більшість оцінок – вище 0,9. Серед плюсів у діяльності голови ОДА експерти назвали вирішення регіональних проблем та кризових ситуацій, проведення децентралізації в області та кадрову політику. Відверто провальною виглядає взаємодія з облрадою.

Станом на 01.04.2017 р. в області створена 21 об’єднана громада. Як зазначили експерти, в об’єднаних громадах активно ведеться робота із модернізації навчальних закладів. На порядку денному створення опорних шкіл. Як повідомили в ОДА, до початку 2017 - 2018 навчального року планується створення додатково 10 опорних шкіл, з них 6 – у об’єднаних громадах.

Вирішення кризових ситуацій в діяльності голови ОДА проявилося у боротьбі із наслідками африканської чуми свиней. У І кварталі 2017 року в області було зареєстровано дві відповідні надзвичайні ситуації. В результаті було прийнято рішення про надання з обласного бюджету фінансової допомоги Мурованокуриловецькій, Барській та Могилів-Подільській ветеринарним лікарням. Відповідно до розпоряджень голови ОДА було надано фінансову допомогу на суму понад 500 тис. грн.

Також за сприяння голови ОДА надавалася допомога Авдіївській міській раді. Зокрема, було придбано та направлено будівельних матеріалів, одягу та майна на суму 263 тис. грн.

Проте експерти наголошують на сумнівній ефективності взаємодії між ОДА та обласною радою. Відсутність конструктиву в комунікації між керівництвом ОДА та депутатами облради під час ситуації навколо блокади на Сході України призвели до низької експертної оцінки в частині взаємодії з облрадою.

В рейтингу КВУ Коровій замкнув десятку найкращих голів ОДА. Чим знизили рейтинг губернатора? - фото 2

В рейтингу КВУ Коровій замкнув десятку найкращих голів ОДА. Чим знизили рейтинг губернатора? - фото 3

Довідка.

Методологія проекту: Оцінка складалася з двох компонентів: показників соціально- економічного розвитку регіону та результатів опитування експертів. Це дозволило оцінити не лише «суху» статистику, але й якісний компонент роботи голів ОДА. Адже показники соціально-економічного розвитку почасти залежать від об’єктивних факторів, на які не здатен впливати голова ОДА (вплив погодних умов на урожайність, обмеження ринків збуту товарів через припинення міждержавної торгівлі тощо).

Показники соціально-економічного розвитку оцінювалися одночасно і в абсолютному значенні на одного мешканця області, і за темпами їхнього розвитку відповідно до попереднього року/місяця. Це дозволило врахувати реальний рівень розвитку регіонів та, відповідно, реальні можливості, якими можуть скористатися люди.

Джерела інформації:

1. Офіційні статистичні дані.

2. Інформація, надана ОДА на запит Комітету виборців України.

3. Інформація ЗМІ.

4. Спеціальні експертні опитування, проведені в межах проекту.

Реалізація проекту: Перший рейтинг складено за підсумками 2016 року. Розпочинаючи з цього дослідження, результати проекту публікуються щоквартально. На підставі щоквартальних звітів, за підсумками року, буде складено річний рейтинг голів обласних державних адміністрацій України.

Експерти: Відповіді на анкети надали 276 експертів з усіх областей України, території яких перебувають під контролем українського уряду. Переважно це були представники ЗМІ, лідери громадської думки, представники неурядових організації, політичні експерти та викладачі місцевих ВНЗ.

Вінниця.info