21 груд. 2016 11:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

102

0

В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін

В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін

 В Тростянці відкриття водогону після кількох років без води у криницях перетворилося на свято  


В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін

 В селі Тростянець Тиврівського району громаді вдалося об’єднатися та за допомогою районного бюджету і місцевого інвестора знайти кошти для спорудження насосної станції та 10-километрової гілки водогону від свердловини до осель. Її відкриття 19 грудня стало святом для селян – власними силами вони організували концертну програму, пригощалися домашніми стравами та юшкою. Адже раніше люди потерпали без води: криниці повисихали, питну воду доводилось купувати, а для худоби – носили з місцевого ставка.

За словами голови Тиврівської райради Ярослава Красовського, посуха та пересихання криниць унеможливлюють полив присадибних ділянок, а саме з городів та худоби виживають більшість селян району. В 2016 році попри супротив деяких депутатів райрада почала виділяти кошти на програми по співфінансуванню. А будівництво чи реконструкція мережі водогону, оскільки в багатьох селах зникла вода, є пріоритетом.

Як згадує сільська голова Оксана Жук, біля 120 родин погодилися скластися грошима та замовити проектну документацію від безнадії, але загальна вартість робіт на спорудження водогону у 1,5 мільйони гривень селян вразила. Самотужки зібрати таку суму у Тростянці не змогли, тому селяни звернулися до депутатського корпусу… Для виконання робіт з районного бюджету надали 200 тис. гривень, ще таку ж суму виділив місцевий підприємець і депутат райради Гачай Шафієв.   

«Підчас спілкування з постачальниками труб та обладнання їх вдалося вмовити зменшити вартість, тому загалом реалізація проекту обійшлася у 900 тисяч. Тобто третину ми зекономили та за півроку зробили водогін. Пам’ятаю один випадок. Якось я їхав з тракторної бригади та зустрів на дорозі бабуню. Вона жалілася лише на погану воду. Я сказав їй, що стану тим, хто забезпечить її водою. Тепер можу подивитися старенькій в очі», - зазначив Г. Шафієв.

Я. Красовський зазначив, що цей водогін має стати першою ластівкою в селі, і згодом, якщо громада побажає, його протягнуть до інших осель. Більш того, досвід Тростянця вже почали переймати в інших селах. В 2018 році з районного бюджету за аналогічними умовами – спільно з громадою та інвестором - планують будувати 11-километровий водогін в сусідньому селі Латинці. 

Присутній на заході депутат облради Дмитро Чаленко наголосив на тому, що об’єднання громади для спільної мети є єдиним шляхом для вирішення нагальних проблем. Саме такий варіант обрали в багатьох населених пунктах. Що у місті, що у сільській місцевості співфінансування залишається найбільш дієвим механізмом будівництва та реконструкції мереж.

В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін

В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін - фото 2

В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін - фото 3

В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін - фото 4

В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін - фото 5

В селі на Вінниччині, де люди потерпали без води, відкрили водогін - фото 6

Вінниця.info