8 листоп. 2019 12:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

183

0

В селі на Вінниччині подружжя перетворює закинуті хати на музеї. Відео

В селі на Вінниччині подружжя перетворює закинуті хати на музеї. Відео

В селі Букатинка живе подружжя, яке перетворює старі закинуті будинки на музеї.


В селі на Вінниччині подружжя перетворює закинуті хати на музеї. Відео

В селі Букатинка живе подружжя, яке перетворює старі закинуті будинки на музеї. В одному – театр тіней, в іншому – ляльок, а також музей легенд та казок. Є музей гончарства, де знаходиться понад 100 глиняних глечиків. Всюди безкоштовно приймають туристів.

В планах подружжя – викласти в селі кам’яну доріжку, яка б об’єднувала усі хати-музеї.

Про це йдеться в сюжеті UA:Вінниця.

В лляному одязі, босий, з бубном та сурмою в руках митець Олексій Альошкін розпочинає кожний ранок. В село Букатинка, що на Вінниччині, 40 років вони, маючи вищу мистецьку освіту і помешкання в столиці - вирішили перебратися в село. Тут унікальні ландшафти, каже Олексій. Додає, що збереження каменотесних традицій – одна з причин, чому він залишився тут. Відтоді старі хати подружжя перетворює на музеї.

У Букатинці близько 100 мешканців. Покинуті хати подружжя викуповує. Розмальовує їх і перетворює на музеї. Там безкоштовно приймають туристів.

«Краще б цих хатах люди жили, бо зараз це вже пустка, тут немає ні людей, нічого. Ми просто зберігаємо, намагаємося наситити будинки якоюсь інформацією для того, щоб люди прийшли і знову тут трішки зажили», – розповідає Олексій Альошкін.

В селі на Вінниччині подружжя перетворює закинуті хати на музеї. Відео

В одному з будинків побутові речі стають музичними інструментами. В іншому –влаштували театр тіней. Своїми вміннями Альошкіни діляться з дітьми, тут повсюди гойдалки, власноруч зроблені дитячі майданчики, в одній з хат є театр ляльок.

В іншому будинку, розповідає Альошкін, дитячі іграшки – як сучасні, так і зроблені з природніх матеріалів. Є також музей гончарства. Глиняних глечиків тут понад сотня. Про кожен чоловік може розповідати годинами.

Його дружина родом із Мінська, він з Києва. Кажуть, могли побудувати кар’єру в місті, жити в квартирі з усіма зручностями, але обрали інше життя – ближче до природи, в селі, яке Людмила називає рідним.

В селі на Вінниччині подружжя перетворює закинуті хати на музеї. Відео - фото 2

Всі хати подружжя розмальовує природніми матеріалами – товчуть глину, потім розводять її водою або ґрунтовкою. На своїх роботах зображують стародавні та язичницькі знаки. Одну з покинутих хат вони перетворили на музей легенд та казок. В планах також викласти в Букатинці кам’яну доріжку, яка б поєднувала усі хати-музеї із собою.


Вінниця.info

title