29 верес. 2022 11:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Події
0

301

0

В селі на Вінниччині виявили сказ у домашньої собаки

В селі на Вінниччині виявили сказ у домашньої собаки

Власників тварини ізолювали


В селі на Вінниччині виявили сказ у домашньої собаки

На території Іллінецької громади виявили випадок захворювання домашньої собаки на сказ. Собаку на початку вересня покусала лисиця. Кілька днів назад собака померла, а труп спалили. Власників тварини ізолювали, а людей, які з ними контактували – вакцинували.

Про це повідомили в Іллінецькій міській територіальній громаді.

«Нещодавно спеціалістами служби ветеринарної медицини в селі Василівка Василівського старостинського округу виявлено захворювання тварини на сказ.

Встановлено, що 9 вересня червона лисиця покусала собаку в одному з домогосподарств. 18 вересня в собаки з'явились ознаки захворювання на сказ. Власники тварини собаку ізолювали й лише 20 вересня повідомили спеціалісту ветеринарної медицини про даний випадок. 24 вересня собака померла», – повідомляють в громаді.

Фахівцями Іллінецької державної лікарні ветеринарної медицини було проведено відбір патологічного матеріалу, з дотриманням правил техніки безпеки, для подальшого лабораторного дослідження у Вінницькій регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби для встановлення діагнозу. Відповідно до звіту про результати випробовувань патологічного матеріалу № 005050 п.м./22 від 25 вересня 2022 року було підтверджено захворювання тварини на сказ.

Труп собаки знищено шляхом спалювання, залишки закопано на глибину одного метра та засипано хлорним вапном, в місцях перебування тварини у дворі власника проведено вимушену дезінфекцію та щеплення всіх наявних тварин.

Під час проведення епізоотичного розслідування разом з фахівцями ВСП Іллінецького відділу ДУ «Вінницький обласний центр контролю профілактики хвороб МОЗ України» виявлено 5 осіб, які контактували з хворим на сказ собакою. Їх направлено в КНП «Іллінецька міська лікарня» міської ради для проведення вимушеного щеплення проти сказу.

Довідка.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом, який уражує центральну нервову систему і закінчується летально. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Варто зазначити, що людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки – з-поміж свійської фауни, а в дикій природі – лисиці та вовки.

До уваги власників домашніх тварин

З метою запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх тварин проти цієї хвороби. У разі прояву клінічних ознак захворювання слід негайно звернутися до спеціалістів державних установ ветеринарної медицини або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу.

У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів, з метою запобіганню зараження та загибелі домашньої тварини.

Застереження жителям громади

При всіх подібних контактах (укусах) з хворими тваринами необхідно :

  • промити рану (подряпину) великою кількістю проточної води з милом
  • обробити рану йодною настройкою
  • накласти стерильну пов’язку
  • звернутись у медичний заклад.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ілюстративне