16 верес. 2020 15:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

105

0

В селі Ямпільського району вирішили проблему з очисними спорудами, яка «завмерла» ще на початку 2000-х

В селі Ямпільського району вирішили проблему з очисними спорудами, яка «завмерла» ще на початку 2000-х

В селі Цекинівка Ямпільського району вирішили питання очисних споруд


В селі Ямпільського району вирішили проблему з очисними спорудами, яка «завмерла» ще на початку 2000-х

В селі Цекинівка Ямпільського району вирішили питання очисних споруд, які належали Молдові. Колись їх побудували, щоб відходи після проривів напірного каналізаційного колектора не забруднювали води і територію села. Довгий час очисні споруди не функціонували, а молдовською стороною не вирішувалося питання утилізації мулу, який накопичувався протягом років.

На початку вересня під час зустрічі керівництва Вінницької області та Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні питання очисних споруд на території села Цекинівка пришвидшилося. Сьогодні, 16 вересня, бочки, де колись зберігався хлор, з Цекинівки вивезли.

Про це написав голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

«За 20 днів вирішили проблему з 2001 року…27 серпня я був у Ямполі. На виїзному прийому жителі села Цекинівка підняли питання щодо очисних споруд за часів СРСР. Де-факто вони – на українській території, але де-юре – це власність Молдови – водоканалізаційного господарства м. Сороки. З 1965 року були виділенні землі під забудову очисних споруд площею 5 гектарів, які знаходяться за межами с. Цекинівка, в експлуатацію ввели у 1980 році.

Регулярні прориви напірного каналізаційного колектора (проходив вулицями села) протягом 1993-2000 років створювали постійну соціальну, напругу в громаді через забруднення неочищеними стоками. Забруднювались води річки Дністер, ґрунти, підземні та поверхові води, територія села, вода в криницях, що проходили вздовж колектора. У 1994, 2001 р.р. проведені двосторонні засідання українсько - молдовських робочих груп, на яких молдовською стороною було прийняте рішення про будівництво очисних споруд на своїй території на березі р. Дністер біля с. Єгорень Сорокського району. Закінчити планували до 2003 року.

З 2001 року очисні споруди не функціонували... Молдовською стороною не вирішене питання утилізації мулу, що накопичувався під час експлуатації очисних споруд з майданчиків стометрової прибережної захисної смуги українського берега. З 2004 року не вирішувалось також питання сплати молдовською стороною коштів за оренду земельної ділянки. За результатами обстеження було виявлено, що в напівзруйнованому приміщенні, яке використовувалось як хлораторна, на бетонній основі розміщені: 5 однотонних та 2 двотонних ємності (контейнери), які використовувались для зберігання рідкого хлору. Контейнери знаходяться в задовільному стані, механічні пошкодження відсутні, контейнери легко пересуваються, що свідчить про відсутність хлору. Загрози для довкілля на населення немає.

Сьогодні очисні споруди – це захаращена територія, яка колись мала інфраструктуру. Частково залишився паркан, трансформаторна підстанція, металеві конструкції відстійників, залишки обладнання та три напівзруйновані будівлі, дві – двоповерхові.

3 вересня під час зустрічі у Вінниці із послом Молдови з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Русланом Болбочаном вирішення питання Цекинівки пришвидшилось. Діалог відбувся – ми почули один одного. Результат маємо вже сьогодні – бочки, де колись зберігався хлор, з Цекинівки вивезли. Це відбулося у присутності Управління організації на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України у Вінницькій області. «Вінницяоблводоканал» завантажив автокраном сім контейнерів на спецтранспорт підприємства і відправили на свій майданчик», – пише Сергій Борзов.


В селі Ямпільського району вирішили проблему з очисними спорудами, яка «завмерла» ще на початку 2000-х

В селі Ямпільського району вирішили проблему з очисними спорудами, яка «завмерла» ще на початку 2000-х - фото 2

В селі Ямпільського району вирішили проблему з очисними спорудами, яка «завмерла» ще на початку 2000-х - фото 3

Вінниця.info, фото зі сторінки Сергія Борзова

title