12 січ. 2021 10:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

137

0

В Стрижавській колонії виявили порушення: засудженим не давали працювати або не доплачували за роботу

В Стрижавській колонії виявили порушення: засудженим не давали працювати або не доплачували за роботу

Керівництву колонії внесли вказівку щодо усунення порушень та притягнення до дисциплінарної відповідальності винних.


В Стрижавській колонії виявили порушення: засудженим не давали працювати або не доплачували за роботу

Співробітники Вінницької обласної прокуратури провели перевірку в державній установі «Стрижавська виправна колонія (№ 81)», за результатами якої виявили численні порушення. Засудженим недоплачували за роботу, також близько половини громадян, які мали погасити заборгованості за документами, не були працевлаштовані. Окрім того, засуджені мали можливість користуватися забороненими предметами.

Про це інформують в пресслужбі Вінницької обласної прокуратури.

Як йдеться в повідомленні, перевірка стосувалася дотримання вимог кримінально-виконавчого законодавства та прав засуджених.

За її результатами фахівці встановили, що в адміністрації установи не додержуються державних гарантій щодо забезпечення мінімальної заробітної плати засудженим, а недостатній рівень оплати праці засуджених негативно впливає на стан зменшення заборгованості за виконавчими документами щодо погашення завданих внаслідок вчинення злочинів державі чи потерпілим збитків.

Окрім того, відповідно до вимог ч. 2 ст. 118 Кримінально-виконавчого кодексу України, за якою засуджені до позбавлення волі, які мають заборгованість за виконавчими документами, зобов’язані працювати в місцях і на роботах, які визначаються адміністрацією колонії, до погашення такої заборгованості. Але станом на грудень 2020 року не були працевлаштовані 21 із 55 засуджених вказаної категорії.

«Мають місце порушення при застосуванні до засуджених, заходів заохочень. Посадовими особами виправної установи належним чином не вивчається поведінка засуджених та, як наслідок, не проводиться об’єктивне оцінювання їх поведінки. Не забезпечено права засуджених на пенсійне забезпечення, а також не вжито достатніх заходів до оформлення паспортів», – додають також в прокуратурі.

Як йдеться в інформації, набули системного характеру порушення щодо стану організації режиму та охорони, умов тримання і контролю за поведінкою засуджених. Внаслідок цього засуджені мають можливість користуватися забороненими предметами і вчиняють значну кількість правопорушень.

«Висновки службових розслідувань за фактами вилучення заборонених предметів носять формальний характер без встановлення шляхів їх надходження. Зазначене призводить до того, що засуджені й надалі демонструють неправомірну поведінку», – кажуть у відомстві та додають – в 2020 році засуджені скоїли понад 500 правопорушень, і майже вдвічі більше зареєстровано кримінальних проваджень порівняно з 2019 роком.

«Внаслідок проведення неналежної соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими, вивчення їх поведінки за період відбування покарання, комісією установи приймаються необґрунтовані рішення про можливість застосування до них пільг, передбачених ст. ст. 81, 82 КК України. Судами через передчасне направлення колонією відповідних клопотань відмовлено в застосуванні таких пільг 3 засудженим.

З огляду на викладене, обласною прокуратурою начальнику виправної установи внесено вказівку про невідкладне усунення виявлених порушень та притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності», – зазначають в прокуратурі.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що засудженим у вінницькій колонії також не виплачували мінімальну заробітну платню за роботу. Також в «довічників» в’язниці знайшли алкоголь, наркотики, мобільні телефони та роутери.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – ілюстративне