22 берез. 2018 15:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

88

0

На Вінниччині проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат

На Вінниччині проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат

 В Томашполі проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат 


На Вінниччині проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат

Невеликий пристрій, схожий на кавоварку – молокомат – за сприяння депутата обласної Ради Лариси Білозір встановили у школі-гімназії Томашпільської ОТГ. Учні 5-А класу Томашпільської СЗОШ стали учасниками соціального експерименту. Молокомати планують встановити в школах Тульчина, Вапнярки та с. Шляхове.

Про це йдеться в повідомленні Вінницької обласної ради.

«Я вважаю, якщо немає державної програми, яка б могла забезпечити молоко дітям в школі, як це відбувається в Фінляндії, Великобританії та інших країнах ЄС, то це цілком під силу місцевому самоврядуванню в Україні, а саме – територіальним об'єднаним громадам. Так, молокомат – пристрій не дешевий, 53 тис. грн, і, гадаю, якщо б його виготовляли в Україні, він коштував би в рази дешевше. Але поки що доводиться закуповувати його у Фінляндії, що й ми зробили за допомогою громадської організації «Життя та розвиток громад». Цей молокомат тут один, розрахований на 10 літрів молока. Його не підігрівають, як це ми звикли робити в Україні, а злегка охолоджують. Я планую залучити гроші на придбання ще шести таких пристроїв та переконати голів ОТГ впровадити таку програму в кожній громаді, попередньо отримала погодження від багатьох громад. Говорю також зі своїми колегами-депутатами і фермерами, щоб вони забезпечили для своїх дітей ось таку нехитру, але дуже корисну справу. Деякі голови ОТГ вже самостійно знаходять можливості для забезпечення дітей молоком у школах. І незабаром молокомати встановлять у школах в Тульчині, Варнярці та с. Шляхове», – прокоментувала депутат обласної ради Лариса Білозір.

За словами депутата, учасники експерименту здали аналізи крові, їх оглянули стоматологи. А вже за кілька місяців можна буде дізнатися, чи покращиться стан дитячого здоров'я після вживання смачного молочного продукту. Наразі у всіх дітей показники в аналізах на вміст кальцію і вітамін Д3 нижче норми.

Тим часом голова Томашпільської громади вже загорівся ідеєю безкоштовно забезпечити молоко усім школярам молодшої школи. Їх тут 340. Для дітей обрали високоякісне молоко Іллінецького молокозаводу.

На Вінниччині проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат

На Вінниччині проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат - фото 2

На Вінниччині проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат - фото 3

На Вінниччині проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат - фото 4

На Вінниччині проводять соціальний експеримент, як в Європі: у школі встановили молокомат - фото 5

Вінниця.info, фото Лариси Білозір