5 серп. 2016 13:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

90

0

В трьох районах Вінниччини ставлять блокпости, щоб не допустити спалаху африканської чуми

В трьох районах Вінниччини ставлять блокпости, щоб не допустити спалаху африканської чуми

 Африканської чуми на Вінниччині немає.


В трьох районах Вінниччини ставлять блокпости, щоб не допустити спалаху африканської чуми

 Африканської чуми на Вінниччині немає. Аби хвороба не поширилися з прилеглих регіонів, де зафіксовані її спалахи, фахівці здійснюють всі можливі заходи профілактики. Зокрема, на території трьох прикордонних районів функціонують спеціальні блокпости.

Про це 5 серпня розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ Держпродспоживслужби Володимир Павлущик.

«Захворювання чуми виявили в кількох селах Одеської області. Тому основні заходи в Бершадському, Чечельницькому і Піщанському районах. Блокпости не стаціонарні. Наприклад, ми знаємо, що завтра в певному населеному пункті є ринок живих тварин,перед тим робимо стаціонарний пост для того, щоб не допустити на базар тих, хто має торгувати без відповідних ветеринарних документів.

Якщо є документи, ідентифікація, інформація, що тварини здорові, - ти будеш торгувати. Ні – ти не будеш допущений», - сказав чиновник.

У свою чергу в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби області Григорій Сидорук зауважив, що краще бути жорсткими у профілактиці африканської чуми, ніж потім боротися з її наслідками.

«В нас був випадок: в одному переробному підприємстві на Вінниччині завезли свині за 2 тижні до постановки діагнозу в одному з неблагополучних пунктів Миколаївської області. Я зустрівся з власником і сказав: «Або ти палиш все, що в тебе зараз є, або ти більше не працюєш на цьому ринку. Він погодився на перший варіант. Там було трішки більше 40 свиней, яких привезли на забій. Ми тихо спилили всі туші… Краще бути жорсткими.

Коли отримуємо інформацію про загибель свині, то без лабораторних обстежень тут не проходить. Якщо вони і нічого не показують поганого, то тушу все-одно спалюємо, а не закопуємо», - додав посадовець.

Вінниця.info