5 листоп. 2015 11:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

598

0

В центрі Вінниці через катакомби зник незвичайний готель. Фотофакт

В центрі Вінниці через катакомби зник незвичайний готель. Фотофакт

 У Вінниці зник готель "Бель-Вю"


В центрі Вінниці через катакомби зник незвичайний готель. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Сьогодні ми розповімо про готель, який зачаровував городян красою в центрі міста, але зник.

Вкінці XIX століття у Вінниці збудували готель «Бель-Вю». Спорудили його після того, як граф Гейден, який очолював місцеве дворянство, приніс звістку, що губернський центр перенесуть з Кам'янця-Подільського до Вінниці.

Готель «Бель-Вю» знаходився на перетині вулиць Соборної (тоді Поштової) і Козицького (раніше Богдана Хмельницького). На жаль, сьогодні цього будинку вже немає.  На його місці знаходиться кілька бутиків, кафе і тролейбусна зупинка.

В центрі Вінниці через катакомби зник незвичайний готель. Фотофакт

Belle-Vue з французької означає «красивий вигляд», і, дійсно, будівля вигідно відрізнялася зовнішнім виглядом. Крім того, деякі стверджують, що назва походить від назви бельгійської компанії «BelleVue», яка є світовим лідером у виробництві пива. Якщо придивитися на старій фотографії видно, що на готелі висить вивіска «Пиво». Можливо, там дійсно його продавали.

Крім того відомо, що коли 1919 року Директорія і уряд переїхали з Києва у Вінницю (при Симоні Петлюрі), то деякі міністерства були розміщені, поряд з іншими готелями, і в готелі «Бель-Вю».

Зник готель, імовірно, через підземні ходи, які прокопані практично під усією частиною старої Вінниці. На початку 80-х «Бель-Вю» знесли через аварійний стан і просідання катакомб.

В центрі Вінниці через катакомби зник незвичайний готель. Фотофакт - фото 2

В центрі Вінниці через катакомби зник незвичайний готель. Фотофакт - фото 3

В центрі Вінниці через катакомби зник незвичайний готель. Фотофакт - фото 4

В центрі Вінниці через катакомби зник незвичайний готель. Фотофакт - фото 5

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій.  Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через остів ходили трамваї.

ВИННИЦА.info