12 верес. 2020 09:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

181

0

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля

У жовтні минулого року такі таблички встановили біля туристичних точок мікрорайону Вишенька

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля

У Вінниці на 13 історичних будівлях встановили туристичні таблички, які розповідають про об’єкти. Вони оснащені QR-кодом, NFC-чіпом, просканувавши які, можна дізнатися інформацію про об’єкт. Текст на табличках двома мовами – українською та англійською, він також продубльований шрифтом Брайля.

У жовтні минулого року такі таблички встановили біля туристичних точок у мікрорайоні Вишенька, цього разу – в центрі Вінниці.

Про це йдеться на сайті Вінницької міської ради.

Нові таблички з’явилися на 13 історичних будівлях, що розташовані в центрі Вінниці:

  • Арка Центрального парку;
  • Вежа Артинова;
  • Будівля міської думи;
  • Будівля реального училища (Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ);
  • Костел Пресвятої Діви Марії Ангельської;
  • Спасо-Преображенський кафедральний собор;
  • Єзуїтський монастир (Державний архів Вінницької області);
  • Миколаївська церква та дзвіниця;
  • Садиба Боруха Львовича;
  • Садиба капітана Четкова;
  • Садиба Длуголенцького;
  • Палац Ґрохольських;
  • Обласна психоневрологічна лікарня ім. акад. О. Ющенка.

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля

Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний розповів, що нові інформаційні таблички – це один з етапів підготовки до втілення туристичної стратегії.

«Наразі на фінішній прямій процес затвердження Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року. Цього тижня відбулися слухання, під час яких громадськість підтримала цей документ, а в четвер на засіданні виконкому було схвалено проект рішення, який буде винесено на розгляд депутатів на найближчу сесію Вінницької міської ради. Інформаційні таблички є частиною оновлення всього туристичного знакування у місті. Наступним кроком стане розробка комплексної туристичної навігації, яка відкриватиме нові можливості зручного та комфортного пересування містом, отримання достовірної інформації як для гостей, так і для самих вінничан», - зауважив Андрій Очеретний.

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля - фото 2

На кожній табличці розміщена інформація про ту чи іншу туристичну точку двома мовами: українською й англійською, тексти продубльовані шрифтом Брайля. Окрім того, на кожне знакування нанесений QR-код, сканування якого дозволяє дізнатися більше про об'єкт, його історію та цікаві факти різними мовами. У випадку таблички на Костелі Діви Марії Ангельської вперше в Україні апробовано також польську мову. Для зручного ознайомлення вся інформація записана також у форматі аудіогіда. Усі таблички обладнані NFC-чіпами, що надають можливість безконтактної передачі додаткової інформації про об'єкт навіть без доступу до Інтернету.

Зі слів директора департаменту маркетингу міста та туризму Олександра Вешелені, сучасна туристична навігація не лише допомагає вінничанам та туристам отримувати достовірну інформацію про той чи інший туристичний об'єкт на зручній для них мові, але й дає змогу збирати дані щодо кількості сканувань і фіксувати туристичну статистику.

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля - фото 3

«Щомісяця ми отримуємо статистику, яка включає в себе як загальну кількість сканувань, окремо по кожному об'єкту, відсоток співвідношення українців та іноземців, співвідношення iOS- та Android-пристороїв і, що дуже важливо, ми бачимо розбивку по містах і країнах. За останні 10 місяців в мікрорайоні Вишенька були зафіксовано понад 1,5 тисячі сканувань, з них 47% - це туристи. Серед гостей нашого міста переважають кияни, харків'яни, одесити, а серед іноземців найбільше було сканувань з англомовних країн, зокрема з Великобританії та США, і навіть одне сканування з Ісландії», - розповів Олександр Вешелені.

Пріоритетні об'єкти в центральній частині міста, де цьогоріч була встановлена туристична навігація, відібрані спільно з Центром історії Вінниці та головним архітектором міста. Тексти для інформаційних табличок також були опрацьовані спільно з істориками.

«Ми наполегливо попрацювали над підготовкою матеріалу для текстів на туристичних табличках для того, щоб ця інформація була абсолютно достовірна, інформативна, репрезентативна і не була зібранням історичних кліше чи сухої довідки. Думаю, що інтерес вінничан та гостей до культурної спадщини однозначно зросте, і це спонукатиме їх також використовувати наш туристичний мобільний додаток "Вільна мапа"», - підкреслив заступник директора комунального підприємства "Центр історії Вінниці" з науково-просвітницької діяльності Сергій Гула.

Прес-секретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ архімандрит Софроній Чуприна, коментуючи встановлення таблички на кафедральному соборі, зазначив, що нова туристична навігація привертає увагу перехожих до пам'ятки.

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля - фото 4

«Ми радо відгукнулися, щоб встановити туристичне знакування на Спасо-Преображенському Кафедральному Соборі - окрасі нашого рідного міста. І я бачу, як люди зупиняються, цікавляться, сканують QR-код, читають інформацію. Ми проводимо екскурсії, на яких розповідаємо вінничанам та гостям нашого міста про історію нашого собору, і табличка стане доповненням цієї діяльності, адже вона також оповідає історію храму», - сказав Софроній Чуприна.

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля - фото 5

Нові інформаційні таблички розроблені креативною компанією MoreInfo, яка співпрацює з понад 15-ма містами в Україні і Казахстані. Загальна кількість табличок MoreInfo нараховує близько 600 штук. Усі таблички виготовлені з сучасного матеріалу - композиту (товщиною 3 мм), який стійкий до атмосферного впливу, не вбирає воду, жаро- та морозостійкий, ударостійкий, вогнестійкий, стійкий до багатьох хімічних розчинів.

Минулого року такі таблички з’явилися біля: Національного музею-садиби М.І. Пирогова, церкви-некрополю М. І. Пирогова, парку Дружби народів, фонтану «Сонячна система», площі Костянтина Могилка та Лісопарку. Нова навігація користується значною популярністю як серед вінничан, так і гостей міста: за останні 10 місяців їх просканували понад 1500 користувачів.

В центрі Вінниці встановили туристичні таблички з QR-кодами, NFC та шрифтом Брайля - фото 6

Вінниця.info, фото ВМР