25 жовт. 2020 15:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

115

0

В Тульчині виборець не захотів голосувати у кабінці для голосування, а бюлетені заповнив на підвіконні

В Тульчині виборець не захотів голосувати у кабінці для голосування, а бюлетені заповнив на підвіконні

Це розцінюється, як порушення, оскільки може призвести до порушення таємниці волевиявлення виборця.


В Тульчині виборець не захотів голосувати у кабінці для голосування, а бюлетені заповнив на підвіконні

25 жовтня у місті Тульчин на виборчій дільниці № 051170 виборець відмовився голосувати у кабінці для голосування. Чоловік заповнював бюлетені на підвіконні. Це розцінюється, як порушення, оскільки може призвести до порушення таємниці волевиявлення виборця.

Про це повідомляють в ОПОРІ.

Як йдеться в повідомленні, голосування за межами кабіни для таємного голосування є процедурним порушенням процедури голосування, яке може призвести до порушення таємниці волевиявлення виборця і розглядатися також як демонстрація виборцем бюлетеня (212-22 КУпАП).

Відповідно до частини 1 статті 16 Виборчого кодексу України, голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється. У частині 5 статті 248 Кодексу зазначено, що виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача.

Нагадаємо, на дільниці в Барському районі видали жінці бюлетень без пред’явлення паспорта. Члени комісії сказали, що більшість із них за те, аби дозволити виборцю проголосувати. Подібне порушення зафіксували і в Ямпільському районі.

До полудня у Вінниці проголосували лише 11 відсотків городян.

В Тиврівському районі невідомий повідомив про замінування виборчих дільниць. Інформація в результаті перевірки не підтвердилася, і тепер поліцейські шукають порушника. Людині, яка надала неправдиву інформацію про замінування, загрожує до шести років ув’язнення.

За фактом хуліганських дій відносно волонтера, який проводив опитування у Вінниці, відкрито кримінальне провадження.

Репортаж з виборчої дільниці ТУТ.

Про опитування, читайте ТУТ.

Редакція Вінниця.info сьогодні висвітлює всі події дня виборів.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото ‒ ОПОРИ