26 квіт. 2021 12:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

188

0

В Тульчинському лісгоспі висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування

В Тульчинському лісгоспі висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування

Наступного року їх пересадять на лісову ділянку


В Тульчинському лісгоспі висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування

Днями в Тульчинському лісовому мисливському господарстві завершили лісокультурна кампанію. Працівники висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування садивного матеріалу дуба звичайного із закритою кореневою системою. Наступного року їх пересадять на лісову ділянку.

Про це пише пресслужба Вінницького ОУЛМГ.

Створення лісових культур посадковим матеріалом із закритою кореневою системою забезпечує надійну, практично стовідсоткову приживлюваність. Коріння не травмується під час посадки, висаджується у відкритий ґрунт разом із спеціально підготованим субстратом, сприятливим для росту молодих насаджень. А ще цей метод дозволяє здійснювати посадку протягом усієї вегетативної частини року, що дає можливість заліснювати зруби влітку, не допускаючи шкідливої забур’яненості. Створюють лісові культури сіянцями із ЗКС вручну з застосуванням спеціального конусного меча.

Першими на Вінниччині почали вирощувати та створювати лісові культури сіянцями із закритою кореневою системою у Вінницькому лісгоспі. «Тульчинське ЛМГ» уже третій рік висаджує жолудь дуба звичайного у палети для вирощування сіянців із ЗКС.

Вирощується такий садивний матеріал у багаторазових полістиролових палетах. Перед посівом готується спеціальний субстрат, який засипається у кожне відділення палет. А ще перед закладення у грунт кожна насінина перевіряється на якість. Для цього сікатором зрізають основу жолудя, щоб роздивитися насінину.

«Зимують» у нас жолуді під снігом або у траншеях під піском. Працівники дивляться, чи жолудь не втратив вологи, чи не пошкоджений грибком, чи не підпарений. Адже в такому випадку він не зійде, – розповідає інженер лісових культур Тульчинського ЛМГ Михайло Северин.

Михайло Іванович теж цього дня працював у лісовому розсаднику Кирнасівського лісництва і разом із лісничим Богданом Дубовим проводив інструктаж для штатних та сезонних працівників, передаючи свої знання та практичний багаторічний досвід.

Висівання жолудя у палети – це виключно ручна праця, яка потребує чималої ретельності і затрат часу. Усього до палет закладено 40 тисяч насінин для вирощування сінців із ЗКС – майбутніх дубів, які вже наступного року пересадяться на лісову ділянку.

В Тульчинському лісгоспі висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування

В Тульчинському лісгоспі висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування - фото 2

В Тульчинському лісгоспі висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування - фото 3

В Тульчинському лісгоспі висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото Вінницьке ОУЛМГ