22 січ. 2021 18:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

200

0

В Тульчинському районі мисливці за рік вбили більше 300 лисиць. Кошти на набої виділила райрада

В Тульчинському районі мисливці за рік вбили більше 300 лисиць. Кошти на набої виділила райрада

Впродовж 2020 року в лісах Тульчинського району мисливці вполювали 303 лисиці.


В Тульчинському районі мисливці за рік вбили більше 300 лисиць. Кошти на набої виділила райрада

Впродовж 2020 року в лісах Тульчинського району мисливці вполювали 303 лисиці. Аби врегулювати популяцію лисиць, в районні раді вирішили віділити кошти на заохочувальні набої для них.

Про це повідомляють на сайті Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Як зазначають в обласному управлінні, минулого року у ДП «Тульчинське ЛМГ» мисливець за добуту голову рудої отримував винагороду ‒ 10 набоїв. Усього на заохочувальні набої місцевий бюджет витратив 25 тисяч гривень.

В управлінні лісового та мисливського господарства додають ‒ у 6 з 303 впольованих лисиць лабораторно підтвердили сказ. 70 лисиць добули працівники ДП «Тульчинське ЛМГ».

В повідомленні йдеться, що в останні роки чисельність цього звіра перевищує допустиму щільність практично в усіх регіонах України, в тому числі і на Вінниччині. Хижаки часто забігають у населені пункти. І навіть не в закинуті села ‒ нещодавно вінничани зафіксували на відео лисиць серед багатоповерхівок обласного центру. Трапляється, що лисиці нападали на людину.

Фахівці зазначають ‒ ці хижаки через масове використання на полях гербіцидів втрачають свій основний харч – польову мишу, і в пошуках поживи знищують не лише лісову дрібну фауну, а й шкодять приватним господарствам, масово поїдаючи домашню птицю. Окрім того, лисиці здавна були носіями небезпечної інфекційної хвороби ‒ сказу.

«Тому якщо масове збільшення кількості лисиць не регулюватиметься штучно, з допомогою відстрілу, то ситуація невдовзі може вийти з-під контролю…», ‒ зазначають в управлінні.

Окрім лисиць, на Вінниччині регулюють чисельність й інших хижаків: вовків, бродячих собак, котів. Їхня чисельність контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм і здійснюється постійний моніторинг працівниками державної лісової охорони та єгерськими службами держпідприємств ВОУЛМГ. За минулий рік під час заходів із регулювання хижаків у Тульчинському ЛМГ було добуто 70 лисиць, 94 бродячих собаки, 10 котів, 31 ворона сіра, 1 шакал.

Упродовж 2020 року єгерський склад, мисливствознавці та мисливські бригади на території мисливських угідь Вінницького ОУЛМГ добули 15 вовків, 10 шакалів, 2 751 лисицю, 1 220 бродячих собак, 436 котів, 714 ворон.

«У більшості серед диких тварин на сказ хворіють м’ясоїдні та всеїдні тварини (лисиці, вовки), фіксують поодинокі випадки захворювання у тхорів, борсуків, куниць. Велика роль у розповсюдженні вірусу сказу належить безпритульним тваринам, особливо собакам та котам. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину. Сказ ‒ це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається через укуси та ослинення і у разі відсутності лікування у найкоротші терміни призводить до 100-відсоткової смерті», ‒ розповідає завідувач сектору мисливського господарства Вінницького ОУЛМГ Мельник В.А.

Найбільше від «нашестя» лисиць страждають житлові поселення, що прилягають до лісових масивів, та віддалені, малонаселені села, де багато залишених будинків, у яких давно ніхто не живе. В таких місцях можуть оселитися лисиці, наносячи шкоду сусіднім господарствам.

«Тож така ініціатива та підтримка мисливцям, як у Тульчинському районі, має стати прикладом у боротьбі з рудим хижаком. Адже мисливці зазвичай не мають інтересу до лисиць ‒ шкури цього звіра давно не користуються попитом», ‒ підкреслюють в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ‒ ілюстративне