20 черв. 2022 14:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Політика
0

163

0

В Україні офіційно заборонили політичну партію «Опозиційна платформа - За життя»

В Україні офіційно заборонили політичну партію «Опозиційна платформа - За життя»

Майно, кошти та інші активи цієї партії передадуть у власність держави.


В Україні офіційно заборонили політичну партію «Опозиційна платформа - За життя»

20 червня колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду завершила розгляд адміністративної справи №857/8/22 про заборону Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя».

Про це повідомляє пресслужба суду.

Судом задоволено позовні вимоги Міністерства юстиції України: заборонено діяльність Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя».

В Україні офіційно заборонили політичну партію «Опозиційна платформа - За життя»

Крім того, у повідомленні йдеться, що кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави.

Зазначимо, що раніше Уряд підтримав законопроєкт, який пропонує визначати правові наслідки ухвалення судом рішення про заборону політичної партії для статусу депутатів місцевих рад. Відповідний законопроєкт, розроблений Міністерством розвитку громад та територій України, схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 17 червня. Тепер країна очікує на рішення народних депутатів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов:

В Україні офіційно заборонили політичну партію «Опозиційна платформа - За життя» - фото 2

Зокрема, Мінрегіон розробив законопроєкт, який пропонує запровадити нову підставу для дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради:

-однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради є набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від якої він висувався та був обраний, а також його входження до депутатської фракції місцевої організації політичної партії, діяльність якої заборонено за рішенням суду, що набрало законної сили. При цьому, у таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним;

-повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, обласної ради достроково припиняються у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави заборони політичної партії. У таких випадках, парламент призначає позачергові вибори відповідно до Закону про місцеве самоврядування та Виборчого кодексу;

-у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради у зв’язку із забороною політичної партії, у районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або в районі проведення бойових дій, до проведення першої сесії новообраної ради утворюються військові або військово-цивільні адміністрації.

Нагадаємо, що в червені в Україні вже заборонили партії: «Ліва опозиція», Партія Шарія та Соціалістична партія України. А рішення про призупинення їх діяльності на території України було прийнято РНБО ще у березні 2022 року.

За даними міністерства юстиції, у разі заборони судом політичної партії, згідно зі статтею 21 Закону України «Про політичні партії в Україні», майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень переходять у власність держави, про що зазначається у рішенні суду. Перехід такого майна, коштів та інших активів у власність держави забезпечує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань (Мін’юст), у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Наразі Міністерство юстиції України розробляє проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про Порядок забезпечення переходу у власність держави майна, коштів та інших активів забороненої судом політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень».

Після отримання Мін’юстом відповідного рішення суду про заборону політичної партії та передачу майна політичної партії у власність держави та набрання ним законної сили проєктом Порядку пропонується передбачити наступний алгоритм дій:

- вжиття Мін’юстом заходів щодо виявлення майна політичної партії, зокрема шляхом подання запитів до відповідних органів, установ про майно, що міститься у відповідних базах даних і реєстрах, та формування переліку виявленого майна політичної партії;

- публікацію Мін’юстом на своєму офіційному веб сайті інформації щодо переліку виявленого майна політичної партії (крім коштів);

- отримання від заінтересованих органів пропозицій щодо визначення їх органами управління таким майном (крім земельних ділянок) або передачі у комунальну власність;

- розроблення та внесення на розгляд Уряду відповідного проєкту рішення Уряду. При цьому у разі відсутності заінтересованих органів у цьому процесі, нерухоме майно (крім земельних ділянок) передаватиметься до Фонду держмайна, що також передбачатиме розроблення та внесення відповідного проєкту рішення Уряду, а інше, відмінне від нерухомого та коштів, майно – передаватиметься для реалізації до ДП «СЕТАМ»;

- кошти у складі майна політичної партії за зверненням Мін’юсту до банків, у яких відкриті відповідні рахунки, перераховуватимуться цими банками до Державного бюджету;

- щодо земельних ділянок – Мін’юст, взаємодіючи з Держгеокадастром, інформуватиме відповідний орган, який здійснює повноваження з реалізації права державної власності на земельні ділянки відповідно до повноважень органів, визначених статтею 122 Земельного кодексу України, про прийняте судове рішення та необхідність державної реєстрації права власності на такі земельні ділянки.


Зазначимо, що ОПЗЖ стала 11 партією, діяльність якої заборонено в судовому порядку.

Нагадаємо, що у Вінницькій обласній раді представлено 7 депутатів від партії ОПЗЖ. 17 березня фракція партії «Опозиційна платформа - ЗА ЖИТТЯ» в обласній раді саморозпустилась. У Вінницькій міській раді представлено 5 депутатів від партії «Опозиційна платформа - ЗА ЖИТТЯ».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info