27 верес. 2020 08:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

110

0

В Україні після місцевих виборів планують передати громадам сільгоспземлі, які перебувають у державній власності

В Україні після місцевих виборів планують передати громадам сільгоспземлі, які перебувають у державній власності

В Держгеокадастрі вирішили передати понад 2 млн га земель громадам, які на сьогодні ще перебувають в державній власності.


В Україні після місцевих виборів планують передати громадам сільгоспземлі, які перебувають у державній власності

В Україні після місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня, територіальним громадам передадуть у власність всі землі сільськогосподарського призначення, які сьогодні перебувають у державній власності. Це понад 2 млн га земель. Як пояснюють в Держгеокадастрі, після цього саме в громадах, а не в столиці, вирішуватимуть, як використовувати ці території.

Про це повідомляють на сайті «Децентралізація» з посиланням на «Укрінформ» та слова голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Романа Лещенка в ефірі каналу «Україна 24».

«Ми підхід спростили. Після місцевих виборів Держгеокадастр передасть всі землі територіальним громадам. Мова йде про понад 2 млн гектарів землі», ‒ зазначив Роман Лещенко.

За його словами, передача земель відбуватиметься за ініціативи Держгеокадастру. Таке рішення має вирішити проблему половинчастих підходів у реалізації земельних відносин, які склалися з 2018 року, коли частині громад передали землі, а частині ‒ ще ні. Як зазначає Роман Лещенко, самі громади не поспішають отримати таку землю у власність, і саме на цих землях, що мають належати громадам, сьогодні відбуваються зловживання.

«Це відповідальність безпосередньо громад. Вони зобов’язані зареєструвати цю землю. А поки земля у «підвішеному» стані, тут є можливості для маніпуляцій і тіньового обробітку землі на договорах про спільну діяльність», ‒ додав Роман Лещенко.

За словами голови Держгеокадастру, досі не зареєстрували права на земельні ділянки 25 об’єднаних територіальних громад.

«У нас формується новий територіальний устрій, де є область, район і громада. Землі за межами населених пунктів ми передаємо громадам. Вони будуть безпосередніми титульними власниками, вони реєструють її в комунальній власності, і лише громада, а не чиновник у Києві, визначає долю цієї землі», ‒ пояснив Роман Лещенко логіку рішення.

Вінниця.info, фото ‒ ілюстративне