14 січ. 2021 18:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

84

0

В Україні почав діяти новий Санітарний регламент для шкіл: що змінилося?

В Україні почав діяти новий Санітарний регламент для шкіл: що змінилося?

В Україні почав діяти новий Санітарний регламент для шкіл


В Україні почав діяти новий Санітарний регламент для шкіл: що змінилося?

З 1 січня в Україні вступив в дію новий Санітарний регламент для закладів середньої освіти. В новому документі містяться санітарно-гігієнічні норми щодо облаштування території школи, її будівлі, облаштування класів, їдалень. Окремим блоком виділені вимоги до утримання шкільних басейнів. Важливі зміни відбулися у шкільному харчуванні.

Як йдеться на сайті Держпродспоживслужби у Вінницькій області, вимоги цього Санітарного регламенту обов’язкові для врахування при влаштуванні і обладнанні приміщень всіх типів закладів загальної середньої освіти, що будуються та експлуатуються.

У новому документі містяться санітарно-гігієнічні норми щодо:

  • облаштування території школи, її будівлі
  • облаштування класів, кабінетів, майстерень
  • санітарних вузлів, приміщень медичного призначення
  • їдалень
  • спортивних майданчиків, фізкультурно-спортивних приміщень.

Новий Санітарний регламент враховує кілька дуже важливих аспектів. Це, зокрема, інтереси дітей з особливими освітніми потребами, розвиток технічних засобів навчання і правила їхнього використання під час освітнього процесу та приділяє багато уваги шкільному раціону учнів.

З початку січня спеціалісти Держпродспоживслужби будуть ретельно слідкувати за тим, щоб нові норми виконувалися, а недоліки були усунені.

Важливі зміни відбулися у шкільному харчуванні. Заборонено продаж:

  • зернових продуктів, що містять понад 10г цукру на 100г готового продукту;
  • продуктів, що містять понад 0,12г солі або еквівалентну кількість солі на 100г готового продукту;
  • продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти;
  • продуктів із рослинними жирами;
  • непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв.

Окрім цього, раз на тиждень для учнів обов’язково має готуватися риба! А фрукти та ягоди подаватись без додавання цукрів та підсолоджувачів.

Прискіплива увага в новому Регламенті приділена харчуванню дітей, що мають особливі дієтичні потреби, наприклад - непереносимість окремих харчових продуктів або речовин. Для таких школярів повинно організовуватися окреме харчування. Для цього батьки подають до закладу освіти медичну довідку від сімейного лікаря чи педіатра.

З усіх питань стосовно дії нового Регламенту або його порушення, пропонуємо звертатися на «гарячу лінію»: 098 165 88 33.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info