25 лют. 2020 14:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

172

0

В Україні ввели в обіг оновлені 200 гривень: як вони виглядають

В Україні ввели в обіг оновлені 200 гривень: як вони виглядають

НБУ вводить в обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень


В Україні ввели в обіг оновлені 200 гривень: як вони виглядають

З 25 лютого Національний банк України вводить в обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень. Дизайн нової банкноти майже ідентичний дизайну банкноти зразка 2007 року.

Про це йдеться на сайті НБУ.

На банкноті нового зразка на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному боці — зображення будівлі В`їзної вежі Луцького замку. Портрет Лесі Українки переміщено у центр банкноти, хоча раніше був з правого боку.

В Україні ввели в обіг оновлені 200 гривень: як вони виглядають

Захист нової банкноти 200 гривень у порівнянні з банкнотою зразка 2007 року удосконалено.

«Зокрема банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити її найсучасніший елемент захисту — оптично-змінний елемент SPARK, який має поступово змінювати колір від пурпурного до золотисто-зеленого.

Ще однин інноваційний елемент захисту — «віконна» захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та графічний знак гривні. Також покращено рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти», – йдеться на сайті НБУ.

В Україні ввели в обіг оновлені 200 гривень: як вони виглядають - фото 2

Банкноти зразка 2007 та 2019 років перебуватимуть в обігу одночасно. Після введення в обіг нових 200-гривневих банкнот громадянам не потрібно обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 200-гривневі банкноти зразка 2007 року.


Вінниця.info

title