1 лип. 2021 14:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Україна
0

87

0

В Україні з’явився свій Нью-Йорк

В Україні з’явився свій Нью-Йорк

Селище Новгородське Бахмутського району Донецької області перейменували в селище Нью-Йорк


В Україні з’явився свій Нью-Йорк

Депутати Верховної Ради 1 липня конституційною більшість проголосували за перейменування селища Новгородське Бахмутського району Донецької області в селище Нью-Йорк Бахмутського району Донецької області. 301 голос «за».

Від редакції Вінниця.info зазначимо, що до США селище відношення немає. Населеному пункту повернули історичну назву - Нью-Йорк.

Селище виникло в другій половині XVIII століття. Поблизу від сучасного селища, у Залізній балці на Кривому Торці, існував зимівник Кальміуської паланки Війська Запорозького Низового.

Вікторія Шору, яка досліджує походження селища і адмініструє Facebook-сторінку «Український Нью-Йорк: Історія», розповідала dw.com, що на місці сучасного Новгородського вже наприкінці 18-го століття існувало невеличке село Олександрівське, яке належало поміщикам Фурсовим.

У джерелах середини 19-го століття Олександрівське згадується вже як «сільце Нью-Йорк». Чому поміщики, яким воно належало, вподобали екзотичну назву - достеменно невідомо.

«Один із Фурсових займався суднобудуванням та, можливо, сам побував в Америці і вона його вразила, - каже Вікторія Шору. - А можливо, просто тому, що їм так було цікавіше».

Наприкінці 19-го століття земля села перейшла у власність інших поміщиків, каже дослідниця, а ті, своєю чергою, продали її німецьким колоністам з півдня України. Працьовиті німці-протестанти побудували декілька парових млинів за останнім словом тогочасної техніки та розвивали виробництво цегли і сільськогосподарських машин. У Нью-Йорку були школи та книжковий магазин, працювали банк, готель та поштамт із телефонною станцією, розповідає Вікторія Шору.

Утім, після революції 1917 року багато німців поїхали з Нью-Йорка, а тих з них, хто залишився, після початку Другої Світової радянська влада депортувала в Середню Азію - як "неблагонадійних". Коли почалася "холодна війна", селище позбавили і "ворожої" назви: у 1951 році Верховна Рада УРСР перейменувала Нью-Йорк на Новгородське.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info