13 лип. 2018 10:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

112

0

В Україні зупинився завод з виробництва хлору. У Вінниці запаси є на два тижні, але воду повністю не відключать

В Україні зупинився завод з виробництва хлору. У Вінниці запаси є на два тижні, але воду повністю не відключать

 В Україні зупинився завод з виробництва хлору. У Вінниці запаси є на два тижні


На підприємстві КП «Вінницяоблводоканал» запасів рідкого хлору для знезараження питної води залишилось на два тижні. Причина відсутності реагента - зупинка єдиного в Україні заводу з виробництва хлору. Посадовці переконують, що знайдуть альтернативу із закупівлями, і в будь-якому випадку вінничани без питної води не залишаться.

Про це 13 липня під час брифінгу повідомив заступник голови Вінницької ОДА Василь Броварник.

«Приготування питної води, особливо з поверхневих джерел, передбачає застосування рідкого хлору. Вінницяоблводоканал свого часу працював над тим, щоб запровадити найефективнішу технологію очистки води. На сьогодні застосування рідкого хлору є найефективнішою і найякіснішою системою очистки і знезараження води.

Виробником хлору в Україні є підприємство «Дніпроазот», яке є монополістом. Закупівлі проводяться через тендерні процедури. Поставку хлору на КП Вінницяоблводоканал здійснює підприємство з Дніпропетровської області – «Аульська хлоропереливна станція», яка доставляэ хлор в спеціальних контейнерах. До сьогодні підприємство забезпечує виконання своїх договірних зобов’язань. На минулий тиждень в нас були менші запаси, але ми отримали ще одну поставку партії, тому на сьогодні запасів рідкого хлору є на 14 діб», - повідомив В. Броварник.

В Україні зупинився завод з виробництва хлору. У Вінниці запаси є на два тижні, але воду повністю не відключать

За словами посадовця, постачальник розглядає можливість поставляти хлор з інших країн. Одночасно в Уряді вирішують питання щодо відновлення лінії виробництва хлору на «Дніпроазот».

«1 тонну хлору КП Віницяоблвдоканал купував по 26 тис. грн. На сьогодні наш водоканал заплатив 360 тис. грн. авансу на поставку 10 тон хлору. Зараз поставки з інших джерел гарантують наближену ціну до 50 тис. грн. Якщо хлор купуватимуть за кордоном, це буде значно дорожче. Наприклад в Польщі 1 тонна коштує 1,5 тис євро.

Ми сьогодні дозволили Водоканалу шукати інші підприємства, які можуть поставляти рідкий хлор, вони за рішенням комісії можуть проводити закупівлі за переговорною процедурою. Але поставки рідкого хлору здійснюють лише спеціалізовані підприємства», - говорить посадовець.

Якщо не закуплять хлор, води в кранах не буде?

«КП Вінницяводоканал, відповідно до технологічного процесу, може без хлору забезпечити виробництво якісної води в частині усунення хімічних показників, без мікробіології. Це означає, що вода буде очищена, прозора, але не знезаражена. ЇЇ можна використовувати в побуті, але не можна вживати. В разі такою ситуації, але сподіваюсь до цього не дійде, кожна громада, буде переходити на обмежений графік питної води і механізми розвозу питної води з свердловин. Люди без питної води не залишаться», - говорить В. Броварник.

У Калинівці і Хмільнику, які використовують воду з Південного Бугу, використовують 60 – 80 кг хлору на добу. В них також запасів залишилось на два тижні.

Нагадаємо, у Вінниці припинять водопостачання, у зв’язку з технічними роботами. Це дасть можливість на 1,5 доби заощадити хлор.

Вiнниця.info