27 січ. 2021 17:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

143

0

В Уряді затвердили компенсації для окремих категорій споживачів електроенергії

В Уряді затвердили компенсації для окремих категорій споживачів електроенергії

За попереднім підрахунком, в Уряді виділили на це 1 мільярд 400 мільйонів гривень.


В Уряді затвердили компенсації для окремих категорій споживачів електроенергії

В Кабміні затвердили Порядок використання коштів для надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії. За попереднім підрахунком, в Уряді виділили на це 1 мільярд 400 мільйонів гривень. Відповідне рішення ухвалили під час засідання Кабміну 27 січня.

«3. Компенсація надається для покриття різниці вартості спожитої електричної енергії, що виникла в результаті відміни знижених тарифів і застосування фіксованої ціни для побутових споживачів (крім тих, які отримують житлову субсидію), встановленої з 1 січня 2021 р., таким категоріям споживачів:

  1. населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;
  2. населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;
  3. багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

4. Компенсація надається шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам універсальних послуг з подальшим їх зарахуванням, як часткову оплату за спожиту у І кварталі 2021 р. електричну енергію, на особові рахунки споживачів.

Постачальник універсальних послуг повинен поінформувати споживача про надану йому компенсацію шляхом розміщення відповідної інформації у платіжному документі (рахунку) та в особистому кабінеті споживача», – йдеться в документі, опублікованому на Telegram-каналі народного депутата Олексія Гончаренка.

В рішенні Уряду зазначається, що розрахунок компенсації здійснюється за наступним алгоритмом:

  • за об’єктами споживачів, зазначених у підпунктах 1 і 2 пункту 3 цього Порядку, щодо яких діяли відповідні знижені тарифи станом на 31 грудня 2020 р., здійснюється розрахунок вартості фактичного обсягу споживання в межах обмежень 3000 кВттод на місяць, за зниженими тарифами та за фіксованою ціною, встановленою з 1 січня 2021 р.;
  • за об’єктами споживачів, зазначених у підпункті 3 пункту 3 цього Порядку, здійснюється розрахунок вартості фактичного обсягу споживання за зниженими тарифами та за фіксованою ціною, встановленою з 1 січня 2021 р.;

під час здійснення розрахунку за зниженим тарифом та фіксованою ціною:

  • за наявності обліку споживання електричної енергії за періодами часу застосовуються відповідні тарифні коефіцієнти;
  • не застосовується 30-відсоткова знижка, що була передбачена станом на 31 грудня 2020 р. для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Розмір отриманої компенсації не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

Нагадаємо, у Вінниці сталися відразу два «тарифні» мітинги. Перший відбувся за підтримки підприємців у неділю, 24 січня, та був більш чисельний, другий – в понеділок, 25 січня. Основну масу мітингарів тоді становили пенсіонери. Під час обох мітингів протестувальники озвучили свої вимоги до вищих органів влади.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – ілюстративне