19 берез. 2019 18:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

59

0

Валерій Коровій: вінницькі підприємства галузі машинобудування почали продавати продукцію в країни ЄС

Валерій Коровій: вінницькі підприємства галузі машинобудування почали продавати продукцію в країни ЄС

Промислові підприємства Вінниччини виходять зі своєю продукцією на ринки Європи


Валерій Коровій: вінницькі підприємства галузі машинобудування почали продавати продукцію в країни ЄС

За останні п’ять років виробники Вінницької області майже припинили експорт товарів до Росії і переорієнтувались на Європейські ринки. Фермери почали експортувати яблуко в Голландію, а промислові підприємства виготовляють продукцію, яка орієнтована на ринки ЄС.

Про це в інтерв’ю телеканалу ВІТА повідомив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

«Питома вага експорту в Російську федерацію з Вінницької області в 2013 році складала 40%. В 2018 році – 3%, при тому що експорт загалом зріз в два рази. Нещодавно в мене була нарада з представниками аграрного бізнесу. Я почув, що один з наших фермерів почав продавати яблука в Голландію. Це все одно що почути, що Україна почала продавати нафту в Об’єднані Арабські Емірати. Ми є свідками глобальних базових процесів.

Якщо подивитись структуру експорту, на першому місці – Індія, на другому – Китай, на третьому місці – країни Європейського Союзу. При цьому, на протязі останніх двох років експорт в країни ЄС подвоївся. На сьогодні це величезний ринок, який притягує все більшу частину великих підприємств», - говорить голова Вінницької ОДА.

За словами Валерія Коровія, не лише аграрний сектор отримав нові ринки збуту в ЄС, а й підприємства машинобудівної галузі.

«Тішить, що підприємства галузі машинобудування почали продавати продукцію в країни ЄС. Введено в експлуатацію виробництво компанії KNESS, значна частина цієї продукції за своїми параметрами може бути орієнтована на ринки Європейського Союзу. Компанія Barlinek поставляє свою продукцію в Європу. «Маяк», який виготовляє теплонагрівачі, на виставці у Франкфурті презентує свою продукцію. Тобто, крок за кроком Угода про Асоціацію почала працювати. Бізнес почав адаптуватись», - зазначив В. Коровій.

Нагадаємо, в 2019 році у Вінницькій області реалізовуватимуть два інвестиційних проекти з переробки кукурудзи, сумарною вартістю більше 614 млн доларів.

Вiнниця.info

title