10 верес. 2019 13:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

256

0

«Ваша дитинка особлива». Що таке послуга раннього втручання і чому це важливо

«Ваша дитинка особлива». Що таке послуга раннього втручання і чому це важливо

Щоб змінити ставлення оточуючих, допомогти родині прийняти особливу дитину, навчити їх адаптуватись, у Вінницькій області запроваджують послугу раннього втручання


«Ваша дитинка особлива». Що таке послуга раннього втручання і чому це важливо

«Перші труднощі, пов’язані з тим, що наша дитинка особлива, виникли майже відразу. Я не розуміла, чому вона плаче, чому не бере соску, чому не п'є з пляшечки. Також я просто не знала, що з нею можна гратися, а не постійно масажувати. На жаль, ніхто не пояснював, що саме робити, чого чекати, як це усвідомити і далі з цим жити….». Історія сім’ї Прокопчуків схожа на тисячі інших, де в родині з’являється особлива дитина.

Лише у Вінницькій області зареєстровано 31903 дитини з обмеженням життєдіяльності, що становить 11% від загальної кількості дитячого населення. Діти з обмеженням життєдіяльності проживають в кожному районі, місті, ОТГ. В сільській місцевості люди з великим упередженням ставляться до сімей, де виховуються діти з інвалідністю. Нажаль, багато родин знаходяться в інформаційній та соціальній ізоляції. Щоб змінити ставлення оточуючих, допомогти родині прийняти особливу дитину, навчити їх адаптуватись, у Вінницькій області запроваджують послугу раннього втручання.

Про нову послугу, яку впроваджують за ініціативи Асоціації захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця», розповіла директор департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

- Раннє втручання, це сімейно орієнтована послуга. Тобто вона надається, як дитині, так і всім членам сім’ї. Це комплексна послуга, яка передбачає медичну допомогу, психологічну, соціальну складову . Відповідно, ця послуга надається міждисциплінарною командою, до якої звичайно входять п’ять фахівців. Вони мають базові знання в сфері медицини, психології, соціальній сфері. Послуга надається сім’ям, в яких є дитина від 0 до 3 років включно. Головна мета послуги – раннє виявлення особливостей дитини і за необхідності – профілактика. Важливо, що чим раніше виявлені особливості розвитку дитини, дитина має набагато більше шансів на кращий розвиток і бути більш адаптованою в суспільстві.

послуга раннього втручання

- Хто визначає потребу родини в послузі раннього втручання? Це лікарі, освітяни, родичі..?

- Будь-яка послуга надається за бажанням батьків. Послуга раннього втручання орієнтована на будь-які нозології. Тобто, є і такі категорії, де не встановлений діагноз, можуть бути якісь відхилення в розвитку дитини. Зазвичай, батьки бачать це. Але є така перша стадія в сім’ї – не готовність батьків прийняти стан і можливості розвитку дитини. Звичайно, на це потрібно звертати увагу. На це можуть звертати увагу вперше в пологовому будинку, адже є нозології, які видно відразу. Далі - це сімейні лікарі, які спостерігають за розвитком дитини. Умови точки входу сім’ї в цю послугу можуть бути різні, але найчастіше, на моє переконання, це медицина. Бо дошкільна освіта ще може не включитись в цьому напрямку. Важлива функція послуги раннього втручання - це міждисциплінарний підхід.

- Батьки теж можуть самостійно визначити розвиток дитини. Чим вони повинні керуватись?

- Так. Є скринінги. Вперше розроблені буклети, де написано, що дитина повинна вміти робити і в якому віці. Тобто, від народження на кожному етапі перевіряється розвиток дитини за 4 основними напрямками: загальна моторика, опоро-рухова координація, мова, взаємодія з оточуючими. Якщо батьки перевірять за цією табличкою, що їх дитина в розвитку «не дотягує» до параметрів, в інформаційних буклетах буде інформація, куди можна звернутись, щоб отримати консультацію фахівців.

Онлайн скринінг для перевірки розвитку дитини та більше інформації про послуги раннього втручання можна знайти на сайті http://rvua.com.ua/.

- Де будуть розповсюджуватись буклети?

- В кінці травня на початку червня була проведена підсумкова нарада про готовність Вінницької області до проекту, там внесли пропозицію, що такі буклети мають вкладатись в Пакунок малюка. Ця ініціатива підтримана. Сподіваюсь, що наступного року буклети увійдуть в склад Пакунка малюка. Також ми готуємо інформаційну компанію, щоб буклети і посібники були розміщені у всіх сімейних лікарів і проведене окреме навчання. Якщо про синдром Дауна можуть сказати в пологовому будинку, то дитину з аутизмом, не можна побачити відразу, тому повинні включитись сімейні лікарі і батьки. В буклетах будуть розміщені контакти, телефони і місце розміщення міждисциплінарної команди.

- В чому полягає допомога фахівців (міждисциплінарної команди) в рамках послуги раннього втручання?

- Послуга раннього втручання вже знайшла широке застосування в країнах Європи, Південної та Північної Америки, Австралії, Африки. Різні моделі працюють у Грузії, Молдові, Білорусі, Росії. Створюється послуга Раннього втручання у Таджикистані, Казахстані. Їх досвід говорить про те, що іноді батькам потрібно просто допомогти облаштувати помешкання, навчити правильно годувати дитину. Учасник міждисциплінарної команди може навіть виходити з сім’єю на ігровий майданчик, спілкуватись разом з сім’єю з сусідами, які гуляють разом з цією дитиною щодо сприйняття цієї дитини. Вони виходять разом в магазин, показують як можна реагувати. Наприклад, якщо є дитина з аутизмом, оточуючі можуть вважати, що дитина себе неадекватно поводить, в неї погане виховання. Оточуючі можуть давати критичне зауваження, мовляв батьки погано виховують дитину. Це може ще більше травмувати батьків, вони можуть закритись в собі і перестати виходити в суспільство.

Іноді треба просто показати, як ложку правильно тримати, правильно поставити стільчик, допомогти облаштувати поручні. Тобто, команда фахівців виходить в помешкання сім’ї і допомагає налаштувати побут. Батьки, які у Вінницькій області ініціюють впровадження цієї послуги, мають дітей з інвалідністю, але старшого віку. Вони говорять, якби в свій час мали б таку послугу, то їх діти були б більш самостійні. Відповідно, мами і батьки були б більш самостійні.

Одна із складових цієї послуги спрямована на збереження сім’ї – психологічна підтримка родини. Щоб вони розуміли, що не одні в цьому суспільстві, що є люди, які за них переживають, є фахівці, які готові допомогти, що є інші сім’ї з особливими дітьми і вони живуть . Тоді вдається зберегти родину. Нажаль, статистика дуже негативна. Часто чоловіки не можуть психологічно справитись і залишають жінку з дитиною. Тому ця послуга вкрай необхідна.

- Останніми роками велика увага приділяється розвитку інклюзії. Разом з тим родини, в яких виховують діток з інвалідністю, часто не задоволені соціальними послугами. В чому причина?

- Тому що послуги повинні надаватись від моменту встановлення, що дитина має обмеження життєдіяльності. Все бажано об’єднати в одну систему. Починати потрібно з раннього втручання. Потрапити в дошкільний заклад з інклюзивною групою, дитина може через інклюзивно-ресурсний центр. Потім фахівці підготують дитину до шкільної інклюзивної освіти. Потім денні центри, соціальні центри реабілітації, можливість отримати освіту вищу, здобути працевлаштування, просто перебувати в центрах реабілітації. Далі – підтримане проживання. Якщо середня ланка має напрацювання, які треба наблизити до місця проживання сім’ї із дитиною з інвалідністю, то початкова і завершальна стадія, на сьогодні відсутні. Вкрай необхідно активно просувати раннє втручання і підтримане проживання. Все інше потрібно вдосконалювати.

- Де у Вінницькій області можна буде отримати послугу раннього втручання?

- Послугу запроваджують на основі комунального закладу Центр соціально-психологічної реабілітації «Обрій».

Якщо ми говоримо про впровадження комплексу послуг на місцевому рівні то в перспективі вони повинні бути з часом на базі спроможної об’єднаної територіальної громади. Тобто, в «Обрії» буде основа від якої будемо відштовхуватись, щоб навчати фахівців на місцях.

7 Відомостей про послуги раннього втручання.

ВЧАСНО. Раннє втручання розпочинається з найранішого віку, запобігає виникненню порушень розвитку, допомагає дітям з порушенням розвитку будь якого ступеня тяжкості досягати максимальних результатів.

ВДОМА. Послуга раннього втручання надається, як в Центрах раннього втручання, так і вдома, на дитячих майданчиках, в інших місцях, де росте і розвивається дитина.

ВІДПОВІДАЛЬНО. Батьки і фахівці працюють однією командою та поділяють відповідальність на всіх етапах роботи.

ВЛУЧНО. Раннє втручання працює над подоланням конкретних проблем, що є актуальними для сім’ї на даний момент і заважають дитині долучатись до життя родини та суспільства.

ВЕСЕЛО. Раннє втручання враховує вік дитини та будує розвиваючі програми так, щоб дитина отримувала задоволення від занять і була мотивована в своїй активності.

ВАЛІДНО. Раннє втручання метод надання ранньої допомоги дітям і сім’ям, ефективність якого доведена у світі.

ВПЕВНЕНО. Раннє втручання це гарний старт, щоб впевнено крокувати в майбутнє.

Матеріал підготовлено та опубліковано в рамках інформаційної кампанії із запровадження в Україні послуги Раннього втручання

Вiнниця.info