29 серп. 2017 10:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

141

0

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото

 Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото


Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото

 Європейська площа – черговий дарунок місту від родини Вацак, тож приурочив її меценат саме на день народження Могилева-Подільського, який могилівчани відзначали в унісон з державним святом Незалежності.

На свято відкриття нової площі до міста на Дністрі прибули голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова обласної ради Анатолій Олійник та іноземні гості з Польщі, Чехії, Словаччини. Найпотужніший десант був із Польщі, делегація нараховувала до 60 осіб. Дуже символічно, що європейські гості відкривали площу, яку названо Європейською.

Ідею реконструкції центру міста депутат обласної ради Геннадій Вацак «викохував» давно. Уявляв її  не стільки як данину  Європі, скільки підтвердження, що українці – європейська нація. Не в пишномовності намірів чи декларацій, а в маленьких конкретних справах та кроках просування в бік омріяної Європи з її цінностями та рівнем життя. За такими критеріями меценат приступив три місяці тому до масштабної реконструкції центру Могилева-Подільського. «Я прагну, аби могилівчани пишалися своїм містом, комфортно почували себе в ньому та мали гідні умови проживання. Такою є мета усіх моїх соціальних проектів, які я щороку реалізую для рідного міста», - зазначає пан Геннадій.

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото

Європейська площа – саме такий проект, від реалізації котрого містяни просто в захваті. Задуманий він як  новий культурний простір громади та її жителів.

З моменту реконструкції центр Могилева не просто оновився, а ожив, набувши  сучасного цивілізованого вигляду, став функціональним місцем, де люди можуть відпочивати насолоджуючись. Під кардинальну реконструкцію підпало все абсолютно. «Декомунізували» старі бетонні плити, замінивши їх на нову тротуарну плитку, вимощену акуратними доріжками та алеями. Цю красу доповнюють зручні місця для паркування, аби містяни більше не клали своїх залізних коней на проїжджій частині вулиці. З’явилося біля 20-ти затишних рекреаційних  зелених зон, висаджені червонолисті шаровидні клени, магнолії, верби, різновиди зелених насаджень, серед яких королевою звеличується  японська сакура, яка здивує своїм цвітом вже навесні. І, звичайно ж, перлиною став водограй – світлодинамічний  музичний «гейзер», що б’є з-під землі, який неабияк припав до душі малечі, яка бігає по ньому, граючись під струменями води. З самого ранку там збирається дітвора, купаючись у водограї та неабияк радіючи цій  насолоді. Поруч з фонтаном облаштована ще одна дитяча локація розваг - ігровий майданчик, де малеча залюбки повзає лабіринтами та ковзає з гірки, чудово проводячи свій час.

В підтвердження  назви на площі встановлений  двомовний вказівник напрямку до українських міст та європейських столиць. Тепер могилівчани знатимуть, що до них не так вже й далеко: якихось там 790 кілометрів до Варшави чи  всього лише 2374 кілометри до Лондона.

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 2

З моменту відкриття Європейська площа стала найбільш відвідуваним місцем відпочинку містян, з самого ранку до пізнього вечора тут велелюдно та гамірно.

За роки своєї благочинної діяльності меценат «привчив» містян до змін на краще, до того, що щороку родина Вацак дарує рідному місту черговий доброчинний проект.

«Місто зробило великий поступ вперед, і яскраве тому підтвердження – Європейська площа,яку сьогодні відриваємо в Могилеві-Подільському. Вітаю всіх жителів з цією подією і дякую за патріотизм, небайдужість, дякую за те, що відчуваєте власну приченість до розбудови власного краю. Недаремно Могилів-Подільський стало в 2017 році кращим містом Вінниччини із занесенням на обласну Дошку Пошани, з чим я вас сердечно вітаю!» -прокоментував подію голова ОДА Валерій Коровій.

«Місту несказанно пофортунило, що має такого відданого та соціально спрямованого земляка. Я щиро вдячний Геннадію Анатолійовичу за все, що він робить для міста», - наголосив міський голова Петро Бровко.

Тепер в Могилеві-Подільському є своя Європейська площа, як є вона у Києві, Львові та Вінниці. Добре, що є такі люди, котрі переймаються  краєм, в котрому живуть, аби він відповідав європейським критеріям життя. Аби у нас була Європа, не чужа, а СВОЯ!

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 3

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 4

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 5

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 6

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 7

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 8

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 9

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 10

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 11

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 12

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 13

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 14

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 15

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 16

Вацак подарував Могилеву-Подільському Європейську площу. Фото - фото 17